9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Kreta | Alles over de leukste bezienswaardigheden, bruisend uitgaansleven en heerlijke tavernes

Kreta kan gezien worden als grootste eiland van Griekenland en is een immens populaire vakantiebestemming onder de Europeanen. Met name in de zomer vind je op Kreta ontzettend veel toeristen. Maar de enorme hoeveel toeristen betekent niet dat het overal op het eiland druk is. Je vindt het meeste toerisme voornamelijk in het noorden van Kreta. Het zuiden en het binnenland zijn een stuk rustiger. Je ziet er ook heel andere toeristen dan in de noordelijke badplaatsen. Het eiland Kreta heeft een totale oppervlakte van 8336 km en er wonen ruim 600.000 mensen. Is het hoogseizoen dan zijn er meer toeristen dan lokale inwoners.

Wat is er allemaal te zien op Kreta?

Kreta is niet alleen zon, zee en strand, er is genoeg anders te beleven. Zo heeft dit Griekse eiland een prachtig bergachtig landschap en heeft het een indrukwekkende natuur. Daarnaast vind je veel overblijfselen uit Minoïsche periode en heeft Kreta ook genoeg musea waar je cultuur kunt opsnuiven. Ook de latere heersers heb hun stempel gedrukt op dit eiland. Je komt op diverse plekken de Venetiaanse leeuw tegen. Deze leeuw herinnert aan de Venetiaanse periode en je vindt ook een aantal moskeeën welke overblijfselen zijn van de Ottomaanse periode. Voor de actievelingen is er een 16 kilometer lange hike te lopen door de prachtige Samaria kloof.

De steden en dorpen in Kreta

Kreta heeft meer dan honderd steden, dorpen en woongemeenschappen. Het grote deel van deze plaatsen zijn niet het vermelden waard omdat ze te klein zijn. Je ziet een paar huizen en een enkele winkel en café. Kreta telt zes grote steden en Heraklion is de grootste met ongeveer 200.000 inwoners. Overigens is Heraklion niet heel toeristisch. Je vindt met name toeristen in het noorden van het eiland.

De badplaats Kokkini Chani

Kokkini Chani telt ongeveer 1000 inwoners en wordt gezien als badplaats. Het dorpje ligt ten oosten van de internationale luchthaven van Heraklion. Je vindt in dit dorpje een aantal winkeltjes, terrasjes en accommodaties. Ook heeft Kokkini Chani een zeer prettig zandstrand. Een reden om dit dorpje te bezoeken en te verblijven is de gunstige ligging. Je kunt het heel goed als uitvalsbasis gebruiken om excursies te doen op heel Kreta.

Bali is één van de populairste badplaatsen van Kreta

Ooit was Bali een bescheiden vissersdorp, nu is het één van de populairste badplaatsen van Kreta. Dat komt omdat Bali ontzettend mooie stranden heeft en het dorp over drie inhammen verdeeld is. Het mooiste van Bali vind je in de oude haven. Dat merk je van in het hoogseizoen van eind juni tot half september is het enorm druk.

Welke luchthavens zijn er op Kreta?

Kreta heeft een lengte van 260 km en is het vierde grootste eiland van de Middellandse Zee. Het is daarom ook niet raar dat je er drie internationale luchthavens vindt. Deze luchthavens vind je in Heraklion, Chania en Sitia. De goedkoopste luchthaven is Heraklion en heeft een centrale ligging. Je kunt er direct naar vliegen vanuit Nederland met bijvoorbeeld Transavia, TUI of Condor. Verblijf je in Chania tijdens je vakantie dan is het vanzelfsprekend dat je naar de luchthaven van Chania vliegt. Deze luchthaven is ietwat kleiner dan Heraklion, maar nog steeds erg populair en je vindt er veel toeristen in het hoogseizoen. Het kleinste vliegveld in Kreta is Sitia. Deze luchthaven heeft een nieuwe terminal en er zijn bijna geen directe vluchten te vinden naar Sitia Airport vanuit Amsterdam. Je zult dus moeten overstappen.

Het uitgaansleven in Kreta

Wil je een combinatie van relaxte vakantie, strand en veel uitgaan dan is Kreta dé plek om dat te doen. Het uitgaan in Kreta staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Je vindt er bruisende feesten en het nachtleven is er erg levendig. Kreta is het meest bekend geworden door Chersonissos. Je komt hier veel Nederlanders tegen en dat komt met name door het programma Oh Oh Cherso van jaren geleden. Naast Chersonissos is ook Malia het vermelden waard om uit te gaan. Dit is ook een perfecte feestbestemming en kan gezien worden als net zo uitbundig als Chersonissos. Je vindt hier voornamelijk veel Britten. Wil je wat meer rust hebben, maar toch ook kunnen uitgaan, dan is Heraklion het bezoeken waard. Er verblijven hier een stuk minder toeristen, maar er is genoeg te doen qua uitgaan. Je zult hier een gemoedelijke sfeer vinden met veel gezellige cafés en bars met live muziek.

Het weer op Kreta per maand

De beste tijd om Kreta te bezoeken is april tot en met november. Je hebt dan een warme temperatuur en nagenoeg geen neerslag. De gemiddelde temperatuur in januari is 14 graden. De gemiddelde temperatuur in februari is 15 graden. De gemiddelde temperatuur in maart is 16 graden. De gemiddelde temperatuur in april is 18 graden. De gemiddelde temperatuur in mei is 22 graden. De gemiddelde temperatuur in juni is 25 graden. De gemiddelde temperatuur in juli is 27 graden. De gemiddelde temperatuur in augustu is 28 graden. De gemiddelde temperatuur in september is 26 graden. De gemiddelde temperatuur in oktober is 22 graden. De gemiddelde temperatuur in november is 19 graden. De gemiddelde temperatuur in december is 16 graden.

De taxi tarieven in Kreta

Als je met de taxi wilt gaan in Kreta dan is dit relatief erg goedkoop en kan dus beschouwd worden als een eenvoudige manier om je te vervoeren op dit eiland. Zo kost je bijvoorbeeld een taxi in Chania of Heraklion niet meer dan 3 euro. Deze ritprijs is hetzelfde als in andere delen van Griekenland en zijn door de Griekse staat bepaald. Taxi’s in grote steden zijn verplicht om met een meter te rijden. De taxichauffeur zet de meter aan eenmaal je bent ingestapt. Doet hij dit niet vraag hem alsnog om dit te doen.

Het openbaar vervoer in Kreta

Alle grote steden in Kreta zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er is een goed busnetwerk te vinden. Alles bussen zijn van KTEL. Dit is een overkoepelende organisatie waar alle busorganisaties van diverse regio’s zijn aangesloten. Je vindt het hoofdkantoor van KTEL in Heraklion en vanuit daar rijden bussen langs alle grote plekken in het noorden van Kreta. De bussen rijden vanaf 05.30 in de morgen tot 23.00 in de avond. De prijs van een buskaartje hangt natuurlijk af van het traject. Wil je een busreis van een uur maken dan kost dat ongeveer 3,20 euro. Je kunt buskaartjes kopen bij de buschauffeur in de bus.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen