9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Nijmegen

Nijmegen mag dan de oudste stad van Nederland zijn, de Waalstad bruist als nooit te voren. Ervaar de levendige historie, de bijzondere Gelderse natuur en geniet van gezellige terrassen, leuke café’s en restaurants en hippe winkelstraten.

Cultuur, natuur, winkels of een hapje en drankje: Nijmegen heeft het allemaal. Uniek aan de streek is dat je hier de meeste wijngaarden van ons land treft, met name richting het heuvelachtige Groesbeek. Ook de Waalkade moet absoluut genoemd worden als speciaal: via wandelbrug de Ooypoort loop je zo de natuur in richting het indrukwekkende Rivierpark. Je kunt uiteraard ook de fiets pakken, zo zie je nog meer van de prachtige omgeving.

Bijzondere gebouwen en plekken in Nijmegen zijn onder meer de Boterwaag aan de Grote Markt, waar vroeger boter en vlees werd verhandeld. Later werd het pand gebruikt als politiebureau en tegenwoordig zit er een horecazaak gevestigd. Nijmegen kent ook mooie stadsparken, zoals het Valkhofpark en het door Nijmegenaar Frank Boeijen bezongen Kronenburgerpark. De Valkhofkapel is overigens ook zeker het bezichtigen waard. De Stevenskerk, in het hart van de binnenstad, is de oudste kerk van ons land.

Zeg je Nijmegen, dan wordt de Romeinse geschiedenis vaak in één adem genoemd. Nog steeds tref je sporen van die tijd en verwijzen veel straten en pleinen naar de Romeinse oudheid. Maar ook na die tijd kende Nijmegen een bewogen geschiedenis. Uit de Middeleeuwen zijn diverse kastelen en landgoederen nog goed bewaard gebleven in de omgeving van de stad.

Blijf je wat langer in Nijmegen, overweeg dan eens een relaxdag in Sanadome Hotel & Spa. Wil je graag lekker shoppen? Dat kan bijvoorbeeld in de oudste winkelstraat van Nederland, de Lange Hezelstraat. In prachtige historische panden zitten zowel leuke boetiekjes, eigentijdse concept-stores als winkels van de bekende merken.

Het belangrijkste evenement van het jaar is uiteraard de Nijmeegse Vierdaagse. Zeer gezellig om dan in de stad te verblijven, al kan het vinden van een accommodatie in deze periode wel een flinke uitdaging zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen