12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Een dagje erop uit naar Groningen saai? Echt niet!

Groningen saai? Allesbehalve dat! Groningen bruist, zowel overdag als in de nacht. Maar de Martinistad heeft meer te bieden dan een befaamd uitgaansleven.

Beeld- en skyline bepalend in Groningen is uiteraard de Martinitoren. Beklim de 97 meter hoge toren en geniet van een spectaculair uitzicht over stad en ommeland. De Martinitoren is een bijzondere plek waar veldslagen werden beslecht en die door blikseminslag afbrandde. Evengoed is de toren nog steeds hét icoon van Groningen.

Leuke, originele winkeltjes en restaurants tref je in de Folkingestraat, die je eenvoudig vindt door vanaf CS via de museumbrug richting de binnenstad te lopen. Wie goed kijkt ziet nog aanwijzingen naar de ingrijpende geschiedenis, want tot de Tweede Wereldoorlog was deze straat het hart van de Joodse buurt.

Tijdens je stadsverkenning is het ook aardig om even langs de Hoge der A te kuieren. De oude pakhuizen langs het diep verwijzen naar de bedrijvigheid van vroeger tijden. Schepen voeren hier eeuwen geleden af en aan om hun vracht te halen of lossen, die vervolgens werd voortgebracht door paard en wagen. Langs de kades tref je nog altijd een kleine 30 monumenten.

Helemaal van deze tijd is de collectie in het Groninger Museum. Het staat bekend om haar moderne architectuur en prikkelende tentoonstellingen. Je vindt het Groninger Museum vlakbij het Centraal Station.

Groningen is ook een echte Hofjesstad. Het zijn kleine oases in de bruisende binnenstad. Heb je een auto ter beschikking en verblijf je meerdere dagen in Groningen? Bezoek dan Vesting Bourtange, tegen de Duitse grens aan. Vesting Bourtange werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar vijanden. De vesting is volledig hersteld naar de situatie van die tijd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. Elk jaar wordt bovendien de geschiedenis nagespeeld.

Uitgaan in Groningen

In Groningen kun je uitgaan tot in de vroege uurtjes. In de stad bestaan er namelijk geen sluitingstijden. Groningen is bovendien een echte studentenstad en die weten wel wat feesten is. Het nachtleven concentreert zich rond de Grote Markt en de Poelestraat. Veel kroegen hebben – vanwege de studenten – een piekuur. Naast de studentenkroegen zijn er echter ook clubs te vinden waar house, rock of techno wordt gedraaid.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen