9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Texel

Texel is met haar 20 kilometer lengte en 8 kilometer breedte het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland telt zeven dorpen, ieder met hun eigen karakter.

Sportief en actief
Het eiland telt 30 kilometer strand, maar is ook uitstekend geschikt voor sportieve activiteiten zoals fietsen, wandelen, golfen of parachutespringen. Daarnaast kun je paardrijtochten maken over het strand, rondvluchten maken boven het eiland en telt Texel twee kartbanen (in De Koog en bij Den Burg).

Texel bij regenachtig weer
Het voordeel van de veelzijdigheid van Texel is dat je je ook bij slecht weer prima kunt amuseren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij, bekend van de Skuumkoppe? Of wat dacht je van de acht musea die gevestigd zitten op het eiland: van Kaap Skil tot het Maritiem en Juttersmuseum Flora en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Een groot deel van Ecomare is overdekt en leent zich dus ook prima voor een bezoek bij regenachtig weer. Zin in een flinke klim? Neem dan de 118 treden van de rode vuurtoren, helemaal in het noorden van Texel. In Den Burg is daarnaast een bioscoop te vinden.

Dorpen
In Den Burg tref je de meeste voorzieningen, winkels en gezellige terrassen. In één van de oudste huizen van het eiland zit de Oudheidskamer gevestigd. In juli en augustus is er iedere woensdag een zomermarkt.

De Koog is een echte badplaats. Vanaf het centrum van het dorp, waar veel restaurants, kroegen en uitgaansgelegenheden te vinden zijn, loop je zo het strand op. Strandpalen 17 en 19 staan bekend als hotspots voor surfers.

De Cocksdorp is het meest noordelijke dorp. Je vindt er natuurgebied Eierlandse polder en de oude 150 jaar oude vuurtoren. Hier ontmoeten de Waddenzee en de Noordzee elkaar. De Cocksdorp staat ook bekend om de unieke vogelsoorten die er leven. Mede daarom is het Vogelinformatiecentrum er gevestigd. Vanaf De Cocksdorp kun je per boot naar Vlieland. In de zomer is op donderdag de Durpermarkt.

Oudeschild is het vissersdorp van Texel. Zeker in het weekend ligt de haven vol kotters. Vanuit Oudeschild kun je boottochten, zeehondenexcursies of garnalentochten maken. In museum Kaap Skil is de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Reede te ervaren.

Oosterend is wellicht het meest pittoreske dorpje op Texel. De Maartenskerk is imposant, maar ook de schilderachtige straatjes en steegjes eromheen mogen zeker gezien en gefotografeerd worden.

Den Hoorn is het meest zuidelijke dorp en staat bekend vanwege de vele kunstenaars die er wonen en hun galerie hebben. In het voorjaar wordt de omgeving gekleurd door vele bloembollenvelden.

De Waal is het kleinste dorp op Texel. In het dorp heerst nog de sfeer van vroeger. Dor vrijwilligers wordt museum Waelstee beheerd, waar ruim aandacht is voor de agrarische geschiedenis van het eiland en het eilandleven van honderd jaar geleden te zien is.

Vakantiehuisjes Texel

Ben je op zoek naar een leuk en betaalbaar vakantiehuisje op Texel? Kijk dan eens op Waddenplaats.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen