12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Chania | Alles wat je wil weten over de bezienswaardigheden, luchthaven, weer en uitgaansleven

Chania is een Griekse stad op Kreta en zal je doen verbazen eenmaal je er bent geweest. Het is één van de meest gezellige en pittoreske plekken van Kreta. Chania kan gezien worden als tweede grootste op Kreta qua inwoners en je vindt het in het noordwesten. De populatie is iets meer dan 100.000 inwoners. Deze stad kun je zien als een smeltkroes van allerlei culturen en zijn nog steeds duidelijk zichtbaar tijdens je bezoek. Er is van alles te doen in Chania en je zult je er niet vervelen.

Wat valt er te doen in Chania?

De mooiste gedeeltes van Chania zijn de gebieden aan de oude en Venetiaanse haven en de oude binnenstad. Deze gebieden liggen gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur en binnen de oude Byzantijnse stadsmuur. De stad wordt heel veel bezocht door toeristen, zeker tijdens het hoogseizoen. Je kunt heerlijk wandelen door de ouderwetse smalle straatjes waar allemaal gezellige restaurants, winkeltjes en cafés te vinden zijn. Er zijn kleurrijke gebouwen te vinden en prachtige kleine kerkjes. Maar ook de minaretten en Byzantijnse kerken zijn het bezoeken meer dan waard.

In het verre verleden hebben de Ottomanen en Venetianen de stad bezocht en dat merk je aan de vele oude badplaatsen, moskeeën en gebouwen. Deze structuren zijn tegenwoordig helemaal omgebouwd tot winkeltjes of musea.

De luchthaven van Chania

Chania heeft een internationale luchthaven en heeft de naam I. Daskalogiannis International Airport. Voor een lange tijd heeft deze luchthaven gediend voor militairen. Dat zie je tegenwoordig nog steeds nadrukkelijk terug en daarom mag je in de aankomst- en vertrekhal geen foto’s maken. Dit vliegveld vind je 15 km ten noordwesten van Chania stad en is operationeel sinds het jaar 1967. Daarnaast kan dit vliegveld gezien worden als één na drukste en grootste vliegveld van het eiland Kreta. I. Daskalogiannis International Airport gebruikt de afkorting CHQ.

Er is maar één landingsbaan te vinden op dit vliegveld van Chania en kan tijdens de zomermaanden erg druk zijn met internationale vluchten. Veel buitenlandse toeristen komen tijdens de zomer om Chania te bezoeken of andere vakantiebestemmingen. Vanuit de stad van Chania kun je het vliegveld bereiken met een bus. Dat duurt ongeveer 30 minuten en het kost je 2.30 euro. Naast de bus kun je ook de taxi of huurauto gebruiken. Als je aankomt op het vliegveld vind je diverse autoverhuurbedrijven. Overigens is er achter de douane een Duty Free gedeelte, waar je allerlei producten belastingvrij kunt kopen.

Hoe zit het met het weer in Chania?

De beste tijd om Chania te bezoeken is april tot en met november. Het is dan warm en je hebt weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur is 29 graden en dat is in juli. De laagste gemiddelde temperatuur is 13 graden en dat is in januari. Dit zijn de gemiddelde temperaturen per maand. In januari is dat 13 graden. In februari is dat 14 graden. In maart is dat 16 graden. In april is dat 19 graden. In mei is dat 23 graden. In juni is dat 26 graden. In juli is dat 29 graden. In augustus is dat 28 graden. In september is dat 26 graden. In oktober is dat 22 graden. In november is dat 18 graden. In december is dat 15 graden.

Het uitgaan in Chania

Het volk van Kreta vindt Chania een stuk leuker dan de andere grote stad op het eiland Heraklion. De reden is omdat er een stuk meer te doen is. Je kunt er namelijk heel veel bezienswaardigheden bezoeken, maar ook het uitgaansleven is ontzettend leuk om te ontdekken. Uniek aan Chania is dat als je door authentieke steegjes wandelt je ineens hele leuke clubs en bars tegen kunt komen. Daarnaast zijn er bij de haven genoeg discotheken en clubs te vinden waar vaak ook nog eens grote internationale dj’s spelen. Je vindt in en rondom het centrum 5 discotheken en dat maakt Chania heel goed geschikt om een avond, of avonden, uit te gaan. Maar Chania is natuurlijk niet zo uitbundig als een Malia of Chersonissos. Al met al is Chania zeker de moeite waard om te bezoeken wat betreft uitgaan. Genoeg te beleven waar je onvergetelijke avonden kunt maken.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen