12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Brussel

Brussel heeft als Belgische én Europese hoofdstad haar bezoekers een hoop te bieden. Het Atomium ken je vast, evenals Manneken Pis. Maar de stad staat ook bol van de boeiende musea en bezienswaardige plaatsen.

UNESCO werelderfgoed
Om te beginnen de Grote Markt, waar het goed toeven is door de diverse terrassen die er gevestigd zijn. Het meest in het oog springend is het stadhuis dat gebouwd is in gotische stijl, vermengd met barok, neoclassicisme en neogotiek. Het gebouw, met een 96 meter hoge toren, is zeer goed geconserveerd gebleven. Verder wordt de Grote Markt omringd door gildehuizen, markthallen en bijzondere woningen. Vanwege het unieke stadsgezicht is de Grote Markt ook erkend als UNESCO werelderfgoed. Dat is dus zeker het bezichtigen waard.

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
Liefhebber van luxe winkels? Bezoek dan zeker even de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. De galerijen bieden naast luxe winkels ook elegante cafés, restaurants en appartementen. In de Koningsgalerij is het Museum voor Brieven en Manuscripten gevestigd.

Manneken Pis
Zeg je Brussel dan zeg je Manneken Pis. Het beeldje is amper 55 centimeter hoog maar heeft een bewogen geschiedenis. Het beeld werd gemaakt in 1619 en in de eeuwen daarna diverse malen gestolen of vernield. Er gaan verschillende mythes over Manneken Pis, die door de jaren heen ook verschillende namen heeft gehad. Tegenwoordig draagt hij op speciale dagen een bijzonder kostuum.

Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis in Brussel is nog altijd een voorname werklocatie van de Belgische koning. In de zomer, na de Nationale Feestdag op 21 juli en begin september, is het mogelijk het paleis te bezichtigen.

Parken en groen
Brussel heeft ook verschillende mooie parken en tuinen om te relaxen tijdens je citytrip. Neem het Elisabethpark, de Tuin van de Terkamerenabdij, het Senypark, het Georges Henripark, het Wolvendaalpark, de Kruidtuin, de Jean-Felix Haptuin, het Ossegempark, het Egmontpark, Park Tournay-Solvay en het waterrijke Ter Kamerenbos.

Atomium
Het symbool van België is nog altijd het Atomium, met zijn blinkende bollen. Je kunt op 95 meter hoogte prachtig uitkijken over de stad en als je wil tevens er een hapje eten of het glas heffen. Je kunt er ook op surrealistische wijze door de bollen lopen en er zijn geregeld bijzondere tentoonstellingen.

Leuk met kids
België kent een hoop bekende stripreeksen. Niet verwonderlijk dan ook dat in Brussel het Stripmuseum gevestigd is. Ook leuk voor kinderen: Autoworld, Mini-Europe (een soort Madurodam) en Train World.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen