9 C
Amsterdam
vrijdag, maart 1, 2024

Giethoorn & de Weerribben

Het wordt wel het Venetië van ons land genoemd: Giethoorn. Het waterrijke gebied rond natuurgebieden de Weerribben en de Wieden in Overijssel trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers.

Het gebied is uniek omdat het het grootste laagveenmoeras is van West-Europa. Er leven unieke watervogels en ook veel wilde dieren, zoals de otter en de zwarte stern. Je kunt ze spotten vanuit een fluisterboot, een uitkijktoren in het natuurgebied of vanuit een eendenkooi.

Ontstaan
‘De Wieden’ ligt tussen twee stuwwallen: het Hoge Land van Vollenhove en de stuwwal bij Steenwijk. Bij het ontginnen van veengronden tussen de 11e tot de 13e eeuw was men in eerste instantie niet uit op turf. Primair doel was om meer grond voor landbouw te scheppen. Pas toen duidelijk werd dat turf een zeer bruikbare brandstof bleek voor onder meer ovens, brouwerijen en kokerijen nam het turfsteken in rap tempo toe.

Die ontwikkeling kwam in een stroomversnelling na het introduceren van de baggerbeugel rond 1530, waarmee ook het veen dat door zijn lage ligging niet ontwaterd kon worden, tot ver onder de waterspiegel, kon worden gedolven. Dit noemde men slagturven, veentrekken of veenkloppen. Het resultaat was dat er twee á drie meter diepe trekgaten ontstonden. Het opgebaggerde veen werd te drogen gelegd en in turven gesneden op daarvoor bedoelde ‘ribben’: smalle langwerpige stroken land die niet werden ontveend. De plassen, ook wel wieden genoemd, zijn voornamelijk door deze manier van turfwinning ontstaan.

Varen door Giethoorn
De meest bekende en populaire attractie in het gebied is de vaartocht door Giethoorn. Vaar met een authentieke punter of platbodem door de grachten van Giethoorn, met verschillende eet- en drinkgelegenheden aan het water. Varen door Giethoorn geeft je een indruk hoe het vroeger ging, toen men alles deed over het water: post bezorgen, de boer die zijn vee wilde verplaatsen, de bakker die rondging met versgebakken brood. Giethoorn is een pitoresk dorp met vele authentieke rietgedekte boerderijen, schattige bruggetjes en musea en galeries.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen