12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Porto

Lissabon mag dan de bekendste en meest bezochte stad van Portugal zijn, toch is ook Porto zeker het bezoeken waard. Met name de oevers van de Douro-rivier zijn magisch mooi.

Een wijkje om heer door te flaneren, is Ribeira, het sfeervolle oude centrum van Porto. De wijk wordt gekenmerkt door kleurige huizen, smalle straatjes, leuke kleine restaurantjes en dat alles met uitzocht op de rivier en haar traditionele Port-boten die voor anker liggen.

We blijven nog even bij de Douro, want de eyecatcher daarbij is de metalen brug die beide overs verbindt: de Ponte Dom Luís I. De brug is gebouwd door de Belg Théophile Seyrig, een voormalig leerling van Gustav Eiffel, bekend van de Eiffeltoren in Parijs. Ponte Dom Luís I heeft twee niveau’s: op het bovenste niveau rijdt de tram en kunnen wandelaars de oversteek maken. Op het onderste niveau rijden de auto’s en ander gemotoriseerd verkeer.

In Nederland hebben we Delfts blauw, maar Porto heeft haar eigen blauw beschilderd tegelwerk. Het meest indrukwekkende voorbeeld daarvan is treinstation São Bento, waar de gevels zijn versierd met liefst 20 duizend beschilderde tegels. In Portugal noemt men ze ‘azulejos‘. Sommigen gaan terug tot de 15e eeuw en je treft ze in huizen, in kerken, treinstations, op markten, in restaurants en winkels en als straatnaambordjes.

Als we het over bezienswaardigheden hebben: de klokkentoren Torre dos Clérigos is een belangrijk icoon van de stad. Je kunt de granieten toren beklimmen en het schijnt dat je je dan op het hoogste punt van Portugal bevindt. Hoe dan ook is het uitzicht schitterend.

Porto is ook de stad van mooie kerken en de Sé do Porto, de kathedraal van Porto. De kathedraal ligt op de hoogste heuvel van de binnenstad dus ook hier heb je mooi uitzicht. Maar vergeet niet ook de binnenkant te bekijken. Ook de kerken in de stad zijn vol pracht en praal. Zo heeft de Igreja de São Francisco een schitterend gouden interieur, net als Igreja de Santa Clara.

Tenslotte iets wat natuurlijk niet kan ontbreken bij je bezoek aan Porto: de porthuizen. Officieel liggen bijna alle porthuizen overigens in Gaia, de stad aan de andere oever van de Douro. Je kunt een rondleiding krijgen door één van de porthuizen, je kunt plaatsnemen op één van de terrassen of je kunt met de kabelbaan naar boven.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen