12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Haarlem

Vlakbij Amsterdam ligt het prachtige Haarlem. Deze prachtige oude stad heeft een zeer fraaie Grote Markt: een groot plein omringd door schitterend monumentale panden, waaronder de Grote of Sint Bavo kerk.

Haarlem wordt wel eens ‘het Antwerpen van het Noorden’ genoemd. De stad is zeer veelzijdig, maar het centrum van de stad is compact genoeg om wandelend te verkennen. De Spaarnestad, vernoemd naar de rivier die door de stad stroomt, heeft bijvoorbeeld prachtige musea, zoals het Teylersmuseum (het oudste museum van Nederland) en het Frans Hals Museum, vernoemd naar de bekende Nederlandse schilder. Daarnaast worden er in de theaters van Haarlem mooie voorstellingen gegeven op het gebied van dans, film, toneel en muziek.

Naast cultuur opsnuiven is Haarlem ook een echte winkelstad. De grote ketens uit Nederland zijn vrijwel allemaal te vinden in of dichtbij de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en de Zijlstraat. Daarnaast telt de stad veel exclusieve en trendy modewinkels, maar ook kleine boetiekjes met een unieke en exclusieve collectie. Niet voor niets werd Haarlem in het verleden al uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland.

Wie moe is van het winkelen, wandelen door de monumentale binnenstad of wil napraten na een mooie voorstelling kan in Haarlem uitstekend terecht voor leuke bruisende café’s, wijnbars, proeflokalen, brasserieën en restaurants van hoog niveau. Met name langs rivier ‘t Spaarne zijn enkele heerlijke terrassen te vinden, waar je de hele dag door bootjes voorbij ziet komen en omgeven bent door schitterende grachtenpanden. Ook op de Grote Markt zijn veel leuke tentjes. Ook de Jopenkerk (Gedempte Voldersgracht 2), een bierbrouwerij in een oude kerk, is erg het bezoeken waard. Haarlemmers zelf strijken vaak neer op de Botermarkt.

Het eenvoudigste is Haarlem bereikbaar per trein. Vanaf Amsterdam Centraal gaat er een rechtstreekse verbinding die je in 15 á 20 minuten naar het centrum vervoert. Vanaf daar is het een kwartiertje lopen naar de Grote Markt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen