12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Wat je moet weten als je de Samaria kloof wil lopen op Kreta

De Samaria kloof bevindt zich op Kreta en is één van de smalste kloven ter wereld. Het smalste stuk is slechts 4 meter breed. Alleen daarom al is het voor veel mensen een reden om door deze kloof te lopen. Het is een intensieve loop, maar de moeite meer dan waard. Durf jij de uitdaging aan te gaan en de Samaria kloof te lopen?

Een stukje geschiedenis van de Samaria kloof

Je vindt de Samaria kloof op Kreta in het zuiden. De kloof is ver weg van toeristische plaatsen en de bekendste stad is Chania, dat op een uur rijden ligt. Het ontstaan van de Samaria gebeurde ongeveer 14 miljoen jaar geleden en is mede door de erosie steeds dieper gaan worden. Daarnaast vind je er zeldzame dieren en allerlei bijzondere planten. Een zeldzaam dier is de Krikri geit. Daarom is er in 1962 besloten om de Samaria kloof tot een nationaal park te maken. Dit is ook gelijk het enige nationale park te vinden in Kreta. De kloof begint ergens nabij Omals en de kloof stop in het zuiden van het eiland vlakbij de Libische Zee. De totale afstand om te wandelen is 16 km. Er zijn wanden 500 meter hoog en bij het smalste stuk zijn de wanden ongeveer 4 meter uit elkaar. Dit laatste is dan ook het bekendste gedeelte van de kloof en trekt veel bezoekers. Men noemt het de IJzeren poort en op Griekse bordjes staat het aangegeven als de naam Sideroportes.

Maak een uitdagende loop door de Samaria kloof

Vanaf april tot september is de kloof open voor wandelaars. Je loopt in deze periode op een plek waar in de winter de rivier stroomt. Is er nog een beetje water achtergebleven dan zijn er primitieve bruggetjes en planken aangelegd. Primitief is een hele goede benaming als je de Samaria kloof wilt bewandelen. Ben je geen ervaren wandelaar dan kun je de kloof beter laten. De 16 km zijn heel lastig om te lopen en bepaald niet makkelijk te noemen. Je begint bij een 1250 meter hoogte en je daalt bij de eerste kilometers ongeveer 750 meter af. Dit wandel je niet op een goed aangelegd pad. Het is namelijk uit rotsen gehakt en vrij steil. Aan te raden is om goede wandelschoenen te dragen. Besluit je de Samaria kloof te trotseren dan kun je daar makkelijk vier tot acht uur over doen. Ben je klaar met de route dan kom je terecht in het kustplaatsje Agia Roumelia, in het zuiden van Kreta.

Ben je een beginnende wandelaar en wil je toch de Samaria kloof lopen?

16 km toch iets te veel van het goede, maar wel heel benieuwd naar de IJzeren poort? Dan is het er andere mogelijkheid om toch de Samaria kloof te lopen. Er is namelijk een lazy route ook wel Samaria Gorge Easy Way genoemd. Je start de lazy route aan het einde van de kloof in Agia Roumelia. Je loopt 5 km om de IJzeren poort te bezoeken. Eenmaal de IJzeren poort gezien kun je dezelfde route weer teruglopen om uit te komen waar je gestart bent. Deze route is dus een stuk makkelijker, maar daarentegen wel een stuk minder mooi.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen