12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Valencia

Niets ten nadele van andere Spaanse steden, maar Valencia behoort toch wel tot één van onze favorieten. Het is de mix van prachtige bezienswaardigheden, de gezellige en smakelijke overdekte Mercado Central en het feit dat het centrum van Valencia vrij compact is en daardoor prima te voet of per fiets te ontdekken.

Een plek die je zeer waarschijnlijk in ieder geval zal aandoen, is Plaza de la Virgen. Dit plein met gezellige terrassen ligt vrij centraal en bovendien grenzend aan de kathedraal. De kathedraal is bijzonder: het is een mix van romaanse, barokke en gotische stijlen. Je kunt daarnaast de 207 treden van de Miguelete beklimmen, waarna je een spectaculair uitzicht over de stad hebt.

Valencia wordt wel de sinaasappelstad genoemd, maar de stad is meer dan dat. Zo heeft het ook fraaie tuinen, zoals de Jardines de Turia, of te wel: de tuinen van Turia. Dit 9 kilometer lange park is gerealiseerd op de voormalige rivierbedding van de Turia rivier. Toen de rivier in 1957 behoorlijk overstroomde, besloot het bestuur dat de rivier omgeleid moest worden. De oude rivierbedding werd een park. Maar de stad heeft meer leuke parken. Zo’n tien kilometer ten zuiden van Valencia ligt natuurpark Albufera. Een fijne plek, bijvoorbeeld om zonsondergang te beleven of een boottocht te maken. Het wordt wel een stedelijke oase genoemd met rijstvelden en bossen. Aan de westzijde van de stad, aan het uiteinde van de tuinen van Turia, ligt Bioparc Valencia, een enorme dierentuin. Voor een bezoek aan dit park moet je wel een kaartje kopen. Valencia herbergt ook het grootste aquarium van Europa in Oceanografic. Hier leven meer dan 45 duizend dieren van 50 verschillende soorten.

Heel bijzonder om te zien in Valencia zijn daarnaast de Fresco’s van San Nicolas. Je vindt ze in de San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir kerk. Kunstliefhebbers doen er daarnaast goed aan een bezoek aan het (gratis) Museo de Bellas Artes in te programmeren. Je ziet hier de op één na grootste kunstgalerij van Spanje met werken van Sorolla, Goya en Velázquez en de collectie middeleeuwse altaarstukken, uniek in de wereld.

We besluiten met de Mercado Central. Proef, ruik en ervaar hier de Valenciaanse gastronomie. Deze fraaie markthal is de grootste markt voor verse producten in Europa waar je echt de Middellandse Zee kunt proeven en ruiken.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen