9 C
Amsterdam
vrijdag, maart 1, 2024

Zeeuwse kust

Zeeland is één van de meest bijzondere vakantiegebieden van Nederland. De lange kust, de prachtige natuur en de gezellige dorpjes verklaren waarom elk jaar weer vele vakantievierders een heerlijke tijd beleven aan de Zeeuwse kust.

Strand en water in Zeeland

De zee en het water spelen een grote rol in Zeeland. Imposant daarbij zijn uiteraard de Deltawerken, zeker interessant om van dichtbij te aanschouwen. Maar de lange en brede kustlijn zorgt er ook voor dat Zeeland een ideale bestemming is voor strandliefhebbers. De populairste stranden zijn die bij Cadzand, die loopt van natuurgebied het Zwin in België tot Nieuwvliet-bad. Op het strand van Cadzand vind je verschillende strandpaviljoens en verder staat het bekend vanwege de jaarlijkse vliegerfeesten.

Geliefd is ook het strand van Zoutelande, ook wel het Zuiderstrand genoemd. Ook hier vind je meerdere strandtenten. Het strand van Zoutelande kenmerkt zich verder door de aanwezigheid van typisch Walcherense strandhuisjes. Zoutelande is ook een trekpleister voor kitesurfers.

Nieuwvliet onderscheidt zich door de bovengemiddelde kindvriendelijkheid. Dat is het gevolg van de vele ‘poedelbadjes’ die ontstaan bij eb, die vaak wat warmer van temperatuur zijn dan de zee.

Bij Vlissingen ligt tevens een geliefd strand: het Badstrand. Een reden om naar Vlissingen te gaan is onder meer dat je hier vele imposante zeeschepen ziet passeren. Op het strand van Vlissingen staan ook strandhuisjes waar je kunt overnachten. Wees er wel bewust van dat parkeren, zeker in het hoogseizoen, nabij vrijwel alle stranden betaald is en hierop veel wordt gecontroleerd.

Leuke dorpen in Zeeland

Zeeland kent geen grote steden. Middelburg is met zo’n 40 duizend inwoners de grootste plaats van de provincie. De hoofdstad van Zeeland heeft een rijke geschiedenis en stamt uit de negende eeuw. Je treft er dan ook mooie, oude gebouwen, zoals het Stadhuis, de Abdij, de Kloveniersdoelen en de Lange Jan. Middelburg leent zich uitstekend voor een dagtripje. Je kunt er goed shoppen, het heeft leuke kroegjes met terrassen, het Zeeuws museum en familiepretpark Mini Mundi.

Wat toeristischer is Vlissingen. Met name de boulevard, die leidt naar het Badstrand, is een geliefde plek voor dagjesmensen. Andere aardige dingen om te bezoeken in Vlissingen zijn het Zeeuws maritiem muZeeum, het Arsenaal, de reptielenzoo Iguana en het windorgel van Vlissingen. Tenslotte mag de haven van Vlissingen niet onbenoemd blijven. Jaarlijks vind er ook het Film by the Sea-festival plaats.

Ook aardig om te bezoeken is Goes. Met name qua winkelen is Goes een aanrader, vooral de straten rondom de Grote Markt zijn het bezoeken zeker waard. Voor de kleintjes, maar eigenlijk leuk voor iedereen, is de stoomtrein tussen Goes en Borselle. Kijk wel vooraf even wanneer de stoomtrein exact rijdt.

In Zierikzee kun je prachtig de geschiedenis terugzien. Drie stadspoorten uit vervlogen tijden zijn perfect bewaard gebleven. Zierikzee wordt wel de museumstad genoemd vanwege de vele mooie oude gebouwen, zoals de Sint-Lievensmonstertoren en het stadhuis.

Qua badplaatsen is het goed toeven in Bruinisse, dat beroemd is vanwege de mosselvangst. Renesse is zeer toeristisch vanwege het mooie strand en dat merk je ook aan de drukte en het winkelaanbod. Dat geldt ook voor Domburg. Ook vrij toeristisch is Burgh-Haamstede, bekend van de vuurtoren en het slot Haamstede, dat zomers bezocht kan worden. Veere is vooral geliefd bij watersporters.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen