14.1 C
Amsterdam
woensdag, mei 22, 2024

Parijs

Stad van de liefde, mode, kunst en het licht. Dat is Parijs, de charmante hoofdstad van Frankrijk. Of je nu komt op te winkelen, voor de wereldberoemde musea, kathedralen en paleizen, de Franse keuken; de stad stelt je nooit teleur. Vergeet op aangename dagen vooral niet te picknicken in een park, met een flesje wijn en Franse kaas binnen handbereik.

Wees niet bang: tijdens een stedentrip Parijs ga lang niet alles zien en ervaren wat de stad te bieden heeft. Daarvoor is de hoofdstad te uitgestrekt en is er te veel te doen. Waarschuwing: eenmaal in Parijs geweest, dan wil je gelijk weer. Beste tijd om te gaan: het voor- of najaar. Dan is de temperatuur het meest aangenaam. Budgetmaatschappijen Easy Jet en Berlijn Air vliegen vanuit verschillende Europese steden naar de luchthavens Charles de Gaulle en Orly, die allebei op tientallen kilometers van het centrum liggen. Andere budgetmaatschappijen, zoals Ryan Air en Wizz Air, landen op en vertrekken van Parijs-Vatry, honderd kilometer ten noorden van Parijs.

Beste manier rond te reizen in de stad: de Métro de Paris. Met de metrokaart ParisVisite kun je voor 11,15 euro (1 dag), 18,15 euro (2 dagen) en 24,80 euro (3 dagen), 35,70 euro (5 dagen) ongelimiteerd gebruikmaken van het openbaar vervoer. Handig om grote afstanden in korte tijd te overbruggen. Zo houd je meer tijd over voor het bezichtigen van bekendste trekpleisters zoals de Eiffeltoren, Arc de Triomphe, het Louvre, schilderswijk Montmartre en kathedraal Notre-Dame.

Kunstliefhebbers komen volledig aan hun trekken in Parijs. Naast het Louvre zijn in de Franse hoofdstad bijvoorbeeld de vermaarde musea Centre Pompidou, Musée D’Orsay, Picasso Museum en, net buiten Parijs, het paleis van Versailles te vinden. Toonaangevende kunstinstellingen die wereldwijd bovenaan de de lijstjes staan van liefhebbers staan. Met de Paris Museum Pass – 42 euro voor 2 dagen – hoef je bij de bekende musea geen entree te betalen.

Op aangename dagen is het prettig vertoeven in een van de vele stadsparken. Bijvoorbeeld Jardin du Luxembourg, met de klassieke stalen stoeltjes. Of, misschien wel het mooiste park van Parijs, Parc des Buttes-Chaumont in het 19e arrondissement. Geniet in het park van een zonsondergang, met een flesje wijn en stokbrood met Franse kaas binnen handbereik. Santé!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen