9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Maastricht

Maastricht is zonder twijfel de stad met de meeste Zuid-Europese invloeden van ons land. Niet alleen vanwege haar Romeinse historie, maar op de vele gezellige pleinen die de hoofdstad van Zuid-Limburg telt waan je je even in Italië of Zuid-Frankrijk.

In haar naam zit het al verscholen: rivier de Maas speelt een belangrijke rol in Maastricht. Het water splijt het centrum, maar brengt daarmee ook aantrekkelijke oevers met zich mee om over te flaneren.

Het bekendste plein van Maastricht is uiteraard het Vrijthof. Het bijzondere plein schetst de bewogen geschiedenis van de stad, want in het verleden was Maastricht onder meer een religieus centrum en tevens een militaire vesting. Je ziet het terug in onder meer de Sint Servaaskerk, de Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis. Het Vrijthof telt verschillende gezellige terrassen en fungeert regelmatig als concertlocatie voor André Rieu.

Ook de Markt, waar het stadhuis uit 1664 zetelt, en het Onze Lieve Vrouweplein zijn geliefde locaties om een hapje te eten of een glas te drinken. Het plein ligt in het oudste deel van de stad binnen het laat-Romeins castellum.

Er zijn in Maastricht meer overblijfselen te zien uit de Romeinse tijd. Neem de Sint Servaasbrug, de oudste nog bestaande brug van Nederland, of Op de Thermen, in het hart van het Stokstraatkwartier, de plek waar vroeger het Romeinse castellum en een groot thermencomplex was gevestigd.

Niet alleen bovengronds is de geschiedenis van de stad op veel plekken nog goed te zien, ook ondergronds is er het nodige te beleven. Onder de grond bevinden zich minstens evenveel historische schatten. Maastricht Underground is de verzamelnaam voor alles wat er te zien en te beleven is in Fort Sint Pieter, de Grotten en de Kazematten. Je kunt ze verkennen aan de hand van gidsen die vertellen over vervlogen tijden en je langs schietgaten, de kanonnengalerij en de waterput leiden. Van een ander tijdperk is de Steenkolenmijn Valkenburg, die tegenwoordig te bezoeken is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen