9 C
Amsterdam
vrijdag, maart 1, 2024

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog wordt wel een paradijs voor vogelaars en rustzoekers genoemd. In Nederland zijn er nauwelijks plekken te vinden waar op zo’n klein oppervlakte zoveel uiteenlopende landschappen te vinden zijn.

Schier heeft bossen, duinen, strand, een kwelders met ongerepte vergezichten, wadplaten, de Westerplas en polder boordevol vogels. Het is hierom dat Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is. Het eiland behoort daardoor tot het selecte gezelschap van Nationale Parken in Nederland. In het westelijk deel van het eiland ligt een mooi palet van wandel- en fietspaden, in het oostelijke deel ontbreken de paden en dat geeft de mogelijkheid om juist te genieten van vrije natuur, weidsheid en rust.

Autoluw
Het is niet mogelijk om als gast of bezoeker per auto naar Schiermonnikoog te gaan. Alleen voor mindervaliden of andere uitzonderlijke gevallen kan ontheffing door de gemeente worden verleend. Om naar Schiermonnikoog te gaan, kun je de auto parkeren in Lauwersoog. Bij de veerdam van Schiermonnikoog gaan bussen, taxi’s en is fietsverhuur te vinden.

Walvisvaart
In het dorpscentrum prijkt de onderkaak van een Blauwe Vinvis. De Blauwe Vinvis werd op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee geschoten en is geplaatst ter herinnering aan de rijke geschiedenis van de walvisvaart op Schiermonnikoog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvisvaart (NMW) opgericht vanwege de naoorlogse schaarste aan oliën en vetten voor met name de margarine-industrie. Tussen 1946 en 1964 maakte de NMW met het walvisfabrieksschip Willem Barendsz in totaal 18 expedities in de wateren rond Antarctica.

Vuurtorens
Schiermonnikoog heeft twee ‘vuurtorens’: een witte en een rode. Alleen de rode vuurtoren, genaamd de Noordertoren (foto boven), is nog altijd 24 uur per dag bemand.

Excursies
Het is mogelijk om verschillende excursies te maken tijdens je bezoek aan Schiermonnikoog. Denk aan een wadexcursie, een strandpalenwandeling, fietstochten of een cultuur historische dorpswandeling. Ook is er de mogelijkheid om een tocht per huifkar te maken over het eiland.

Vakantiehuisjes Schiermonnikoog

Ben je op zoek naar een mooi en leuk vakantiehuisje op Schiermonnikoog? Dan raden wij Waddenplaats.nl aan, specialist voor vakantieverblijven op de Waddeneilanden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen