9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Veluwe

De Veluwe biedt een prachtige combinatie van veelzijdige natuur, rust, cultuur en gezellige Hanzesteden. Niet zo gek dus dat de Veluwe één van de meest geliefde binnenlandse vakantiebestemmingen is.

Big Five
Het landschap op de Veluwe is afwisselend en tamelijk ongerept. De Nederlandse ‘big five’, waaronder edelherten of wilde zwijnen, heeft de ruimte. Maar naast eeuwenoude bossen, vind je er ook zandverstuivingen, vennetjes en stuwwallen en heidevelden. Een heerlijk gebied om te wandelen of door te fietsen.

Paardrijden, mountainbiken en klimmen
Maar er is nog veel meer te doen op de Veluwe. Ruiters kunnen de 360 kilometer lange Veluwe-trail afleggen en voor mountainbikers zijn er verschillende mooie routes en gebieden. Klimmers kunnen zich vermaken in één van de vier klimbossen, te vinden in Apeldoorn, Garderen, Ermelo en Harderwijk.

Hanzesteden
Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem hebben een rijke geschiedenis. Die zie je terug in de bouwstijl van de stadjes, waar op sommige plekken nog delen van de oude stadsmuur bewaard is gebleven. Elburg was een echte vesting, waar veel vissers aan wal kwamen. Loop over de vestingmuren en waan je weer even terug in de tijd. Harderwijk was eeuwen geleden al zeer handelslustig en is dat eigenlijk nog steeds. Je treft er leuke boetiekjes en bijzondere conceptstores, maar ook goede restaurants en een mooie boulevard. Het schilderachtige Hattem was van oudsher geliefd bij kunstenaars. In alledrie de Hanzesteden tref je bezienswaardige musea over die tijd.

Activiteiten met kinderen
De Veluwe heeft gezinnen met kinderen veel te bieden. Naast bovengenoemde activiteiten, vind je op de Veluwe onder meer Apenheul (Apeldoorn), Het Nationale Park De Hoge Veluwe (Ede), kinderpretpark Julianatoren, Burgers Zoo (Arnhem) of maak een ritje met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, die voert van Apeldoorn naar Dieren en station Beekbergen als middelpunt heeft. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum. Maar je kunt ook één van de kastelen bezoeken, zoals Kasteel Rosendael, Kasteel Doorwerth, Huis Zypendaal en Kasteel Cannenburch. En last but not least: wil je lekker ontspannen? Bezoek dan welnesscentrum de Zwaluwhoeve in Hierden, bij Harderwijk.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen