12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Achterhoek

Afwisselende weidse landschappen, rustieke dorpen, authentieke boerderijen, kastelen en bovenal: echte gastvrijheid. Dat is de Achterhoek, het meest oostelijke streek van Gelderland. De Achterhoek is zeer veelzijdig, waardoor je er een gevarieerde vakantie kunt beleven.

Eerst een kort stukje topografie. De Achterhoek is het gebied tussen de rivier de IJssel, ten zuiden van Twente en Salland en ten oosten en zuiden letterlijk begrenst door Duitsland.

We hebben het al genoemd: de afwisselende landschappen zijn één van de veelgehoorde redenen om je vakantie of weekendje weg door te brengen in de Achterhoek. Naast bosgebieden, weilanden wordt het landschap ook opgeluisterd door houtwallen en kabbelende beekjes. Ideaal dus om mooie fietstochten of wandelingen te maken langs één van de rivieren die door de streek stromen.

Maar in de Achterhoek vind je ook veel andere activiteiten. Voor kinderen is het land van Jan Klaassen, Sevink Avonturenpark en Pannenkoekenmolen, Doolhof Ruurlo, Monkey Town in Doetinchem of museumwerkplaats Transit Oost een leuke uitstapje. Voor volwassenen zijn er meerdere musea, kun je een tochtje met een fluisterboot in Zutphen maken of bezoek een sauna of welnesscentre. Of wat te denken van het bezoeken van één van de vele kastelen die in perfecte conditie bewaard zijn gebleven of gerestaureerd zijn en waan je even in de Middeleeuwen.

Zutphen

Een bezoekje aan Hanzesteden Zutphen of Doesburg is zeker ook aan te bevelen. Je vindt er winkeltjes in oude, knusse straatjes en cultuur en historie snuiven tussen monumentale panden. Op de pleinen is het goed toeven bij mooi weer op één van de vele gezellige terrassen.

Ook op culinair gebied heeft de Achterhoek veel te bieden. Uiteraard in smakelijke en gezellige restaurants of pannenkoekenhuizen, maar ook met bierbrouwerijen, theetuinen, wijngaarden en kun je er echte streekproducten proeven. In het voorjaar staat de streek bekend om de asperge-oogst, in de najaar en winter zijn er restaurants die geroemd worden om hun wildgerechten.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen