9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Ameland

Op Ameland heb je schitterende vergezichten over de Waddenzee. Je zult er ook regelmatig een kolonie zeehonden kunnen ontwaren. Het dorpje Nes lijkt bovendien rechtstreeks vanaf een ansichtkaart te komen. Uiteraard is Ameland ook uitermate geschikt voor mooie fietstochten of wandelingen.

Wad
Het Waddengebied wordt wel het vogelrijkste gebied van West-Europa en Noord-Afrika genoemd. Door eb en vloed ontstaat zowel op de wadbodem als in het water een enorm voedselreservoir, waar miljoenen vogels van kunnen bestaan. Per jaar trekken langs dit rustgebied zo’n 5 à 6 miljoen vogels. Zodoende hebben de Wadden een unieke betekenis voor de vogelstand in Europa en als natuurgebied kent het zijn weerga niet. Ervaar het gebied zelf en maak een georganiseerde tocht bij eb over het wad.

Nes
Het dorp Nes vormt het epicentrum van Ameland. Hier komen heden en verleden samen. In het dorp zijn zeer goed bewaard gebleven commandeurswoningen woningen te vinden, zoals die in de Rixt van Doniastraat en gebouwd is in 1625. Nes is daarnaast ook de plek op het eiland waar het voornaamste winkel- en uitgaansaanbod te vinden is. De historische kern van Nes is gebouwd rondom de vrijstaande kerktoren, die stamt uit 1723. De korenmolen “Phenix” dateert van 1880 en is geopend voor het publiek. De molen maalt graan tot meel en daar bakken de Amelander bakkerijen molenbrood van.

Hollum en Ballum
In Hollum waan je je weer even in de levendige geschiedenis van Ameland. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie vandaag de dag nog springlevend. Hollum is bovendien het dorp waar de 55 meter hoge vuurtoren te vinden is. Ook Ballum ademt geschiedenis, onder meer doordat de oude boerderijen in het dorp herinneren aan het agrarisch verleden. In Ballum is ook een klein vliegveld te vinden. Dat vliegveld heeft enerzijds een noodfunctie en anderzijds is het de plek vanwaar toeristische rondvluchten boven Ameland of naar Texel kunnen worden gemaakt. Tenslotte is ook het dorp Buren op Ameland gevestigd. Dit dorp is van oudsher een echt juttersdorp. Om die reden is in Buren ook Landbouw- en Juttermuseum Swartwoude gevestigd.

Auto
In tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken, is het gewoon mogelijk om met de auto af te reizen naar Ameland. Wel zijn Nes en Hollum deels autoluw. Het is echter ook een mogelijkheid om de auto te parkeren bij de veerhaven in Holwerd. Dat kost 5,50 euro per dag.

Vakantiehuisje Ameland

Ben je op zoek naar een leuk en betaalbaar vakantiehuisje op Ameland, bijvoorbeeld dichtbij zee en het strand? Kijk dan eens op Waddenplaats.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen