9 C
Amsterdam
vrijdag, maart 1, 2024

Den Bosch

Den Bosch staat voor gezelligheid, historie, cultuur en leuke winkelstraten. En uiteraard is de Sint Janskathedraal de belangrijkste blikvanger van de Brabantse stad.

Dompel je onder in vestingstad, waar in de Middeleeuwen mensen al boven de Binnendieze woonden. Je vindt in Den Bosch dan ook veel monumenten, maar het is ook een stad van eigentijdse kunst en hippe shops. Daarnaast worden er in Den Bosch aantrekkelijke evenementen georganiseerd op het gebied van cultuur, maar uiteraard mag ook carnaval niet ontbreken.

Sint Jan
Het is al genoemd, maar bij je bezoek aan Den Bosch mag de Sint-Janskathedraal niet op je lijstje ontbreken. De Sint Jan is een laatgotisch, rijkelijk versierde kerk die geroemd wordt vanwege het beeldhouwwerk, de dubbele luchtbogen en de luchtboogfiguren. De kathedraal is tussen 1380 en 1520 gebouwd. We raden zeker ook aan de toren van 43 meter hoog te beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over de stad. En wist je dat het oudste bakstenen woonhuis ook in Den Bosch staat? Je treft de Moriaan aan de Markt en tegenwoordig is er de VVV gevestigd. Ook aan de Markt gevestigd is het stadhuis, dat al in 1370 op deze plek stond. Tijdens kantooruren kun je het van binnen bezichtigen.

Musea
Den Bosch is ook een echte museumstad. Met name het Design Museum Den Bosch en het Noordbrabants Museum zijn zeker het bezoeken waard. Het zijn ook nog eens twee musea in één, met een fijne binnentuin waar het goed toeven is.

Varen over de Binnendie
Één van de meest geliefde activiteiten tijdens je bezoek aan ’s Hertogenbosch is een vaartocht over de Binnendieze. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad. Vanuit een boot vaar je onder meer onder de bebouwing door en krijg je vanaf het water een mooie blik op de imposante vestingwerken van de Brabantse hoofdstad.

Bourgondisch genieten
Brabant staat bekend om het bourgondisch genieten. In Den Bosch zijn veel restaurants te vinden aan de Uilenburg, in de Korte Putstraat en op de Parade. Daarnaast is het Minderbroedersplein een leuk plein midden in het historisch hart van de stad met gezellige restaurants en hippe koffietentjes.

Carnaval
Tijdens carnaval kleurt de stad rood, wit en geel en luistert het naar de naam Oeteldonk. Zoals elke stad heeft ook Oeteldonk zijn eigen tradities. Kom je van boven de rivieren en wil je wel eens ervaren hoe het is om te feesten in de Brabantse hoofdstad? Verdiep je dan eerst in de do’s en don’ts.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen