10.5 C
Amsterdam
donderdag, september 12, 2024

Zwolle

Zwolle is het bezoeken meer dan waard door haar goed bewaard gebleven verleden als Hanzestad, heeft gezellige terrassen, heeft in museum de Fundatie een eigentijdse publiekstrekker voor kunstliefhebbers en beschikt over gezellige winkelstraten.

Peperbus
De Peperbus is de blikvanger van Zwolle. De 75 meter hoge toren behoort bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en komt uit de 14e eeuw. De toren dankt zijn bijnaam aan de vorm van de kap, die op de bovenkant van een peperbus lijkt.

Hedon en theater De Spiegel
Zwolle heeft in poptempel Hedon en theater De Spiegel twee uitstekende locaties voor concerten en voorstellingen. Beiden liggen aan de noordzijde van de binnenstad, direct aan de singelgracht.

Shoppen
In de straten rond de Diezerstraat zitten de leukste winkeltjes om te shoppen. In de de Luttekestraat, Melkmarkt, de Sassenstraat en op de Oude Vismarkt vindt je zowel authentieke winkeltjes als hippe concept-stores, luxe boetiekjes maar ook fijne café’s om even te pauzeren.

Hanzestad
Zwolle was vroeger al een echte handelsstad. In 1407 trad Zwolle toe tot het zogenaamde Keulse kwartier van de Duitse Hanze. Als Hanzestad kende Zwolle in de 15e eeuw haar ‘Gouden Eeuw’ en werd het zeer welvarend.

Onderwijsrevolutie
Wist je dat Zwolle een cruciale rol speelde in de geschiedenis als het gaat om de ontwikkeling van onderwijs? Verschillende Zwollenaren vertolkten in de 15e eeuw een grote rol in de tijd van de Moderne Devotie. Vanuit Zwolle werden de idealen van onder meer Geert Grote, Thomas a Kempis en Johan Cele verspreid over West-Europa. Onderwijs was een essentieel middel om de geloofsovertuigingen van de Moderne Devotie te uiten en te verspreiden. Het bewoog Johan Cele ertoe in Zwolle het allereerste voortgezet onderwijs ter wereld te stichtten. Van over de hele wereld kwamen studenten naar Zwolle om zich met kennis te verrijken en nog steeds is het oudste gymnasium ter wereld nog te zien in Zwolle. Johan Cele wordt nog steeds gezien als de grondlegger van het huidige onderwijssyteem, waarbij niet langer door afkomst wordt bepaald op welk niveau je wordt onderwezen.

Blauwvingerstad
Zwolle wordt ook wel de stad van de Blauwvingers genoemd. Over de oorsprong van die naam gaan twee verhalen. Versie 1 dateert uit de Middeleeuwen, toen Zwolle en Kampen elkaar het licht in de ogen niet gunden. De Zwollenaren noemden Kampenaren ‘Kampersteuren’. De scheldnaam voor de Zwollenaren luidde ‘Blauwvingers’, naar verluidt omdat men meineed zou hebben gepleegd ten opzichte van de Hertog van Gelre.

Versie 2 ging over het klokkenspel uit de Grote Kerk, dat Zwolle te koop aanbood aan Kampen. De Kampenaren stemden in, maar toen de betaling verricht moest worden kwamen zij ‘zo vertelt het verhaal – op een dag met een wagen vol vierduitstukken (klein geld). De Zwollenaren zouden letterlijk blauwe vingers hebben gekregen van het tellen van de koperen munten.

Culinair
In Zwolle kun je prima dineren. Sterker nog, één van de meest prestigieuze restaurants van ons land zit gevestigd in de Hanzestad: de Liberije. Helaas is de kans dat je spontaan kunt binnenwandelen om een hapje te eten vrij klein, omdat de Librije over het algemeen maanden van te voren is volgeboekt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen