12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Vlieland

Vlieland is zeker niet het grootste Waddeneiland, maar heeft wel een grote verscheidenheid aan landschappen. Er is bovendien van alles te beleven.

Je kunt cultuur snuiven, mee met een excursie, culinair aan je trekken komen, paardrijden, powerkiten, de natuur ontdekken en nog veel meer.

Wandelen en fietsen
Vlieland heeft een uitgebreid net van fietspaden, deze met schelpen verharde paden bieden je een prachtige gelegenheid om vele plaatsen op het eiland te leren kennen. Fietsroutes voeren zowel door bossen vol Oostenrijkse en Corsicaanse dennen, eiken, berken, esdoorns en elzen, maar ook over duinen, tot wel 45 meter boven NAP. Zowel bij de veerhaven als in Oost-Vlieland zijn verschillende fietsverhuurbedrijven.

Wandelen mag tussen 1 augustus tot 15 maart bijna overal op het eiland. Tussen 15 maart tot 1 augustus zijn sommige gebieden afgesloten vanwege het broedseizoen.

Autoluw
Vlieland is autoluw. Dat betekent dat alleen bewoners gebruik mogen maken van een auto op het eiland. Dat is ook niet zo erg, omdat het eiland prima per fiets of te voet te verkennen is. Daarnaast is er een buslijn op het eiland en kun je je laten vervoeren per taxi.

Overtocht
De overtocht tussen het Friese Harlingen naar Vlieland neemt ongeveer 1 uur en 35 minuten in beslag met de ‘normale’ veerboot. Met de snelboot doe je er ongeveer 45 minuten over. Auto’s van toeristen mogen niet mee.

Oost-Vlieland
Vlieland telt slechts één dorp: Oost-Vlieland. De Dorpsstraat is de hart van het dorp en in die zin eigenlijk van het hele eiland. Je treft er hotels, restaurants, bars en cafés met aangename terrassen. In sommige winkels tref je ook streekproducten, bijvoorbeeld met cranberries, die veel op het eiland groeien. In het dorp vind je ook museum Tromp’s Huys, gevestigd in een pand uit 1575. Je schetst de geschiedenis van het eiland. Bijvoorbeeld over de historie van Oost-Vlieland, het andere voormalige dorp op het eiland dat is ‘verdronken’ in zee.

Vakantiehuisje Vlieland

Ben je op zoek naar een mooi vakantiehuisje op Vlieland, midden in de natuur of dichtbij het strand? Kijk dan eens op Waddenplaats.nl, waar je accommodaties voor elke wens en budget treft.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen