9 C
Amsterdam
vrijdag, maart 1, 2024

De Friese meren

Friesland, Waterland. Of je nu een doorgewinterde watersporter bent, of juist de vakantieganger die even de drukte en hectiek wil ontvluchten: de Friese meren (De Fryske Marren) zijn absoluut de moeite waard.

Het water loopt letterlijk als een blauwe draad door de provincie: alle Friese meren staan immers met elkaar in verbinding. Het biedt eindeloze mogelijkheden om prachtige (meerdaagse) tochten te maken, waarbij je zo vaak als je zin hebt even het anker uit gooit om te zonnen op een onontdekt strandje, je vishengel uit te gooien of je boot aan te leggen in een gezellige haven.

Onder de Friese meren vallen onder meer het Tjeukemeer, de Fluessen, het Sneekermeer, het Slotermeer, het Heegermeer en de Groote Brekken. Ieder meer met zijn eigen karakter. Als je zelf geen boot hebt, kun je er één huren of meervaren tijdens een verzorgde rondvaart. Leuk voor tieners is om bijvoorbeeld te leren zeilen of surfen. Of wat te denken van een kano- of kajaktocht?

Gaasterland
En wil je even wat anders dan water? Ontdek dan de eeuwenoude bossen van Gaasterland. Die bossen lenen zich overigens ook prima om doorheen te varen. Het Rijsterbos leent zich prima voor mooie wandelingen.

Meer dan 11 steden
Friesland telt ook vele schattige en pitoreske dorpjes. Neem nu Woudsend, Lemmer, Franeker, Joure of Oostereind. Maar ook Balk, Bolsward, Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Stavoren zijn fijne plaatsjes om door heen te slenteren of een terrasje aan te doen.

Skûtsjesilen
Een typische Friese traditie is het skûtsjesilen. Jaarlijks vindt de wedstrijd tussen de verschillende Friese dorpen plaats om veel eer en glorie. Maar wist je dat het ook mogelijk is om zelf aan boord te stappen van een skûtsje onder leiding van een ervaren schipper voor een mooie tocht?

Per boot naar de Wadden
Vanuit Friesland kun je ook perfect wadlopen of een bezoek plannen aan één van de Waddeneilanden. Vanuit Harlingen vaart de boot die je naar Vlieland of Terschelling brengt. Maar vergeet ook zeker niet om Harlingen zelf te ontdekken.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen