12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Madrid

Madrid is de koninklijke hoofdstad van Spanje. Gracieus en stijlvol. Bijvoorbeeld het Palacio Real, het werkpaleis van koning Felipe VI. Of de drie wereldberoemde musea: Museo del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen-Bornemisza. Beste maanden voor een stedentrip Madrid: april/mei of september. Dan zijn de temperaturen aangenaam en de vele tapasbars levendig.

Neem altijd zomerse en luchtige kleding mee naar Madrid, ongeacht de duur van je verblijf of reisperiode. De zon is nooit ver weg in de stad die in het midden van het land ligt. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot ver boven de dertig graden. Beste periode om te gaan is april/mei en september/oktober. Aangename temperaturen en de kleine kans op neerslag maken die maanden ook de drukste perioden van het jaar. Mocht je het overdag te warm vinden, dan kun je neerploffen in een van de vele groene stadsparken. Zoals Parque El Retiro en Parque del Oeste. Kortom, vergeet je teenslippers niet.

Madrid is goed bereikbaar met het vliegtuig. Vele prijsvechters vliegen dagelijks vanuit verschillende Europese steden naar Barajas Airport, de internationale luchthaven twaalf kilometer ten noorden van het centrum. De Spaanse hoofdstad is niet zo uitgestrekt als bijvoorbeeld Londen. Bekende bezienswaardigheden als Palacio Real zijn lopen goed te bereiken. Geen zin in? Madrid beschikt over een efficiënt en wijdvertakt metrostelsel. Reizen met de metro is voordelig. Fietsen is niet heel gebruikelijk. Ga je met de auto naar Madrid, sla dan zeker niet de steden schilderachtig steden Toledo en Sengovia over, die in de omgeving van de Spaanse hoofdstad liggen.

Madrid staat te boek als een van de meest culturele steden in Europa. Bijvoorbeeld vanwege de aanwezigheid van de wereldberoemde musea Museo del Prado, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en Museo Thyssen-Bornemisza. Kijk goed naar de tijden wanneer de musea voor niets te bezoeken zijn, dat is bepaalde uren bijna dagelijks. Weliswaar geen kunst, maar zeker een architectonisch hoogstandje: Estadio Santiago Bernabéu, het koninklijke onderkomen van voetbalclub Real Madrid, een van de succesvolste clubs ter wereld.

Spanjaarden zijn levensgenieters. Het leven komt, in vergelijking met veel andere steden, later op de dag op gang. Kijk er niet van op dat de Madrilenen pas rond een uur of 23.00 in een van de vele tapasbars aanschuiven voor een paar smaakrijke gerechten. Op zondagochtend is een wandeling over de vlooienmarkt El Rastro een must-do.

Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen