9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Santorini

Op zoek naar een romantische zonbestemming? Dan bestaat er haast geen geschiktere plek dan Santorini. Het Griekse eiland, ook wel Thira of Thera genaamd, is werkelijk een plaatje met de witte huisjes, azuurblauwe daken met uitzicht op de helderblauwe Middellandse Zee. Niet zo verwonderlijk dat er heel wat bruiloften en trouwfoto’s Santorini als decor hebben.

Santorini dankt haar huidige vorm aan een reeks vulkaanuitbarstingen. Tot de 15e eeuw voor Christus was het eiland zelfs nog rond, terwijl het tegenwoordig de vorm van een halve maan heeft. Maar wees gerust, er is geen actieve vulkaan meer, dus je kunt onbezorgd genieten van dit sprookjesachtige eiland.

Wat Santorini ook zo bijzonder maakt, zijn de bijzondere huisjes. Of beter gezegd: uitgehakte grotwoningen. Denk nu niet gelijk aan de prehistorie, want juist deze woningen zijn voorzien van de meest luxe faciliteiten, soms zelfs met een klein privézwembad dat doorloopt tot in je accommodatie. Hoe uniek en romantisch wil je het hebben? Maar ook hier is het: hoe luxer, hoe duurder. Is je budget niet ongelimiteerd maar wil je wel de romantiek van Santorini ervaren? Ga dan buiten het hoogseizoen of verblijf buiten Oia of Fira, de twee meest populaire dorpen.

Oia

Als je het hebt over sprookjesachtig, dan is het dorpje Oia toch wel de kers op de taart. Volgens velen is Oia, gelegen in het noorden van het eiland, met haar gelaagde witte huisjes en spectaculaire uitzicht het mooiste dorp van het eiland. Hier komen dus ook de meeste bezoekers op af en dat merk je aan het aanbod souvenirwinkels, bars, cafeetjes en taverna’s in de smalle straatjes. Heel bijzonder is het om hier zonsondergang te aanschouwen.

Fira

Fira is de hoofdstad van Santorini en ook heel bijzonder. Uniek is vooral hoe knap het dorp is opgebouwd op de steile kliffen. Fira is langgerekt en ook hier wemelt het van de taverna’s, leuke boetiekjes en tevens chique juwelierszaken, inspelend op de cruiseschepen die er aanmeren. De cruiseschepen kunnen ook op gezette tijden zorgen voor grote drukte in de dorpen, maar redelijk bijtijds in de ochtend en in de avond keert de rust terug.

Badplaatsen op Santorini

Wil je toch ook graag aan het strand liggen? Dat kan op het wat vlakkere oostelijke deel van Santorini. Ga daarvoor naar Perissa, Perivolos of Kamari.

Vliegen of per veerboot

De meest gebruikte manieren om op Santorini te komen is te vliegen op de luchthaven van het eiland of de veerboot te pakken. Er zijn veerlijnen vanaf verschillende andere Griekse eilanden. Het is niet per sé noodzakelijk om een (huur)auto tot je beschikking te hebben. Over het eiland gaan vrij goede busverbindingen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen