9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Istrië

Istrië is het Toscane van Kroatië, maar dan ook nog eens met leuke havenstadjes en mooie stranden. Voeg daar groene heuvels en prachtige landschappen aan toe en je zult begrijpen dat Istrië een absolute aanrader is.

Je kunt uiteraard naar Istrië rijden met eigen auto, maar dat kost je gauw 15 uur. Wil je die lange reis besparen? Dan is vliegen op Pula het handigste is en daar ter plaatse een voordelige huurauto huren. De Kroatische streek laat zich uitstekend verkennen met huurauto, waarbij je als je slim je accommodatie uitkiest vanuit één plek de hele omgeving kunt verkennen.

Amfitheater van Oula

Wat je dan zeker moet bezoeken? Nou, Pula zelf is absoluut de moeite waard om een dag of langer te spenderen. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse periode en daar zijn heel wat archeologische vondsten van bewaard gebleven. De meest in het oog springende is wel het amfitheater, dat zich prima laat vergelijken met het Colosseum in Rome. Het amfitheater ligt bovendien vlakbij de haven van Pula en het centrum van de stad.

Porec

Nog een mooie stad in Istrië, de één van oudste van Kroatië bovendien, is Porec. Het wemelt in het oude centrum van Porec van de prachtige gebouwen, maar de meest bijzondere is de Euphrasius Basiliek. Met name de Byzantijnse stijl en de vele mozaïeken waar de basiliek zijn een lust voor het oog. Daarnaast kun je de toren beklimmen voor een gaaf uitzicht over de stad.

Cape Kamenjak

Het zuidelijkste puntje van Istrië heet Cape Kamenjak. De baaien zijn afwisselend en mooi: je treft er rotsen en kliffen, mooie stranden, een afwisselende natuur en onbewoonde eilanden voor de kust. Let op: de beste manier om het gebied te verkennen is per fiets, of eventueel te voet.

Opatija

Een stadje van allure is Opatija. Hier verbleven vroeger de rijke Kroaten. Nog steeds proef je die sfeer, met dank aan de barokke gebouwen en 19e-eeuwse villa’s. Een aanrader is ook een wandeling over de 12 kilometer lange kustpromenade.

Rovinj

Een plaats die zeker niet mag ontbreken bij de highlights van Istrië is Rovinj. Vroeger laf het stadje op een eiland, maar in de 18e eeuw heeft men Rovinj tot een schiereiland gemaakt. Een must-see is de Sint-Eufemia kerk op de heuvel in het centrum. Verder is het lekker flaneren door het stadje met haar Venetiaanse geveltjes en de vele galeries en kunstenaars die hier kun kunst en kitsch verkopen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen