12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Algarve

De Algarve is misschien wel de meest geliefde streek van Portugal. Natuurlijk, Lissabon en Porto zijn zeer geschikt voor een leuke stedentrip, maar qua landschap en omgeving wint de Algarve het.

De streek in het zuiden van Portugal trekt dan ook een gevarieerd publiek: van golfliefhebbers tot gezinnen en van feestende jongeren tot overwinteraars. Vliegen naar de Algarve doe je het handigste op Faro. Alternatieven zijn Lissabon of Sevilla (Spanje), maar dan ben je nog zeker twee uur met een huurauto of trein kwijt om op je plaats van bestemming te komen. Op de luchthaven van Faro kun je bovendien huurauto’s van vrijwel alle bekende ketens voordelig huren. Faro als stad heeft een aardige winkelstraat, mooi stadhuis, de Santo Antonio met een fraai uitzicht vanaf de klokkentoren, de Igreja do Carmo en de Arco da Vila.

Het unieke van de Algarve is toch wel de 170 kilometer lange kustlijn met de vele kleine baaitjes, indrukwekkende kliffen, brede zandstranden en de natuur. Bijzonder is ook de kleur van de aarde: die is grotendeels oranje van kleur, wat de omgeving een warme gloed geeft. Aan de kust liggen diverse stadjes en dorpen. We gaan ze even langs.

Lagos

Één van de leukste dorpjes in de Algarve is Lagos. Dat komt door het gezellige centrum met leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes. De boulevard is ook een aanrader met haar marktjes en palmbomen. Lagos beschikt ook over een prachtige boulevard met palmbomen. Op deze boulevard is zo goed als dagelijks een snuisterijenmarkt te vinden. Daarnaast is Lagos bekend om de heerlijke en buitengewoon mooie stranden, waarbij Praia Dona Ana de allermooiste is.

Portimão

Portimão leeft enerzijds natuurlijk van het toerisme, maar is ook nog een echte vissersplaats. Vooral sardientjes worden hier veel gevangen. De stad zelf heeft enkele mooie kerken, dierentuin Omega Parque en grenzend aan het plaatsje ligt het mooie natuurreservaat Ria de Alvor. Tenslotte mogen de stranden Praia da Rocha en Santa Catarina niet onvermeld blijven.

Praia da Rocha

Vilamoura

De meest mondaine badplaats in de Algarve is Vilamoura. Het wemelt hier dan ook van luxe villa’s. De plaats heeft zich gevormd om enerzijds de jachthaven en anderzijds een brede laan met palmbomen en mooie bloeiende planten.

Albufeira

Berucht en beroemd is de stad Albufeira. Vroeger een vissersdorp, tegenwoordig dé feest- en uitgaansbestemming van de Algarve. Je leest hier meer over Albufeira en haar nachtleven.

Overwinteren

Steeds meer mensen ontdekken de Algarve als overwinterbestemming. De streek is weliswaar iets koeler dan de kust van Spanje, maar evengoed met gemiddeld zo’n 16 graden een stuk behaaglijker dan in de lage landen. Het is wel aan te raden om een accommodatie bij een wat grotere plaats te boeken, omdat ’s winters veel winkels en restaurants in de dunbevolkte gebieden gesloten zijn.

Walhalla voor golfers

De Algarve is ook een ware trekpleister voor golfliefhebbers. De streek telt meer dan dertig golfbanen. De meeste vind je nabij Vilamoura en Albufeira, maar ook bij Lagos, Lagoa en Almancil. Bij verschillende golfbanen is het uitzicht spectaculair. Tel daar het mooie weer en de heerlijke keuken van de streek op en je begrijpt waarom golfvakanties in het gebied flink in opkomst zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen