12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Saas Fee

‘De parel van de Alpen’, noemt Saas Fee zich graag. Niet geheel ten onrechte, want het Zwitserse wintersportoord geniet vele voordelen, zoals de ligging aan de eeuwenoude Feegletscher.
Saas Fee is autovrij. Na het afleggen van de bergweg vanuit het Rhonedal naar de rand van het dorp, dient daar de auto geparkeerd te worden op het parkeerterrein (3000 plaatsen) of de parkeergarage. Vervolgens kan te voet (doorgaans max 10 minuten lopen) of met elektrowagens het hotel of appartement van bestemming worden bereikt.

Vroeger bestond het Saasdal uit slechts één gemeente: Saas. Inmiddels telt het dal, dat dichtbij de Italiaanse grens ligt, echter vier dorpen, te weten: Saas-Fee, Saas-Grund, Saas-Balen en Saas-Almagell. Niettemin is Saas Fee verreweg de bekendste en ligt schitterend op een 1800 meter hoog plateau. Het dorp staat vol schilderachtige houten chalets, die echter veelal chique zijn ingericht. De gemeenschap van Saas Fee zet zich actief in om duurzaam en milieubewust te leven.

Het dorp is omsloten door bergketens, die daarmee relatief veel wolken weghouden. Dat geeft Saas Fee een unieke klimatologische situatie: er schijnt relatief vaak de zon en de temperatuur is iets hoger dan in andere dalen, maar door de hoge ligging is de sneeuwzekerheid uitmuntend.

De schitterende ligging van Saas Fee | Foto: PPR/Saastal Tourismus AG

De Feegletscher geeft zelfs de mogelijkheid om ‘s zomers prima te skiën. Om die reden zijn in de zomermaanden veel internationale skiteams te vinden in het gebied, dat 100 pistekilometers beslaat. Het skigebied van Saas Fee bevat een mooie mix van mooie blauwe pistes (er liggen er vijf aan de dorpsrand), leuke rode afdalingen en uitdagende zwarte, zoals de pittige dalafdaling.
Après ski is in Saas Fee niet van de omvang zoals men dat in Oostenrijk kent, maar evengoed wel te vinden. Lekker eten is ook niet moeilijk in het dorp. Met name liefhebbers van fondue, raclette, käseschnitte en rösti komen buitengewoon goed aan hun trekken.

Wie echter niet komt om te skiën, vindt in Saas Fee een prachtig en geliefd wandelgebied. De wandelroute Britanniahütte-Mattmark is zeer uitdagend, omdat deze deels over de gletscher gaat. Voor deze tocht, die zonder gids gelopen kan worden, zijn bergschoenen een must. Naast de mooie wandelmogelijkheden kan er ook fijn gefietst worden en zijn er de nodige welness gelegenheden. Liefhebbers van geschiedenis en oudheid kunnen hun hart ophalen in het Saaser Museum.

De vele mogelijkheden en prachtige ligging zorgen voor grote populariteit van het dorp. Om die reden is het wel enigszins prijzig om je vakantie te spenderen in Saas Fee. Een skipas voor zes dagen kost je zo’n 300 euro.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen