9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Provence

Zeg je de Provence, dan zeg je in één adem schilderachtige dorpjes, een heuvelachtig landschap waar je de geur van lavendel en verse kruiden ruikt, lange rivieren en fijne meren, prachtige steden en heerlijk eten en mooie wijnen.

Steden in de Provence

Laten we beginnen met enkele aanbevolen steden in de Provence. Neem Avignon, bekend van onder meer de Middeleeuwse brug Pont Saint-Bénézet, of het Palais des Papes, het paleis gebouwd door pausen. Maar de stad heeft nog een bekende brug: Pont du Gard. Je kunt er bijvoorbeeld over de Rhône onder door kajakken. Een wandeltip is ook om een tocht te maken langs de perfect bewaard gebleven stadsmuur.

Marseille is meer een bruisende stad, mede door haar ligging aan de zee. Zodoende heeft het een bedrijvige haven, tevens het hart van de stad. Je vindt hier tal van lekkere restaurantjes en
leuke café’s. Als je de stad wil verkennen, flaneer dan in ieder geval door de wijk Le Panier. Deze historische en tevens hippe wijk heeft kleine straatjes met hoge huizen, waar leuke boetiekjes in zijn gevestigd. Moe van het lopen? Plof dan neer op één van de vele stranden die Marseille rijk is.

Een stuk kleiner, maar niet minder boeiend is de stad Arles. Deze stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen en Kelten, waarvan verschillende gebouwen bewaard zijn gebleven. Wist je dat Vincent van Gogh zich in zijn schilderijen liet inspireren door de straten van Arles? Verder raden we aan om bij je stadsverkenning in ieder geval de gezellige Boulevard des Lices en de Rue Porte-de-Laure aan te doen vanwege de leuke terrasjes en de markt. Last but not least noemen we het Romeinse amfitheater, waar nog steeds shows worden gegeven.

Natuur van de Provence

Naast eindeloze lavendelvelden, heeft de Provence een grote verscheidenheid aan flora en fauna te bieden. Neem de Gorges du Verdon. Deze 25 kilometer lange kloof wordt gezien als de mooiste kloof van heel Frankrijk. De combinatie van het turquoise water van de rivier de Verdon, de witte krijtrotsen en de groene begroeiing is simpelweg magisch. Je kunt hier een kajak of kano huren, gaan raften, hiken, fietsen of vogels spotten, waaronder de zeldzame vale gier.

De Calanques, vlak naast Marseille, zijn indrukwekkende kliffen met leuke strandjes waar het fijn zwemmen is. Let wel: veel wegen naar de kliffen en stranden zijn pittig. Ook vlakbij de zee is het natuurgebied Camargue. Door de drassigheid is hier een uniek ecosysteem ontstaan. Een absolute aanrader voor wandelaars.

Tenslotte kan de Mont Ventoux niet onbenoemd blijven. ‘De reus van de Provence’ is 1909 meter hoog en zodoende populair bij wandelaars en wielrenners. Eenmaal boven wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over de Provence.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen