12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Costa Blanca

De Costa Blanca is een zeer geliefd gebied bij zonaanbidders. Niet alleen zomers, maar zeker ook in de wintermaanden. Dat komt doordat de Costa Blanca bekend staat als bestemming waar het ook in de winter goed toeven is qua temperatuur.

Bergen houden regenbuien tegen

Het bijzondere klimaat aan de Costa Blanca wordt toegeschreven aan de bergen rondom de kustplaatsen die als het ware ervoor zorgen dat regenbuien en koufronten minder snel het gebied bereiken. Daardoor is het vaak aan de Costa Blanca een paar graden warmer dan landinwaarts en zijn er meer zonuren. De Costa Blanca ligt als het ware ‘beschut’. Dat geldt ook enigszins in de zomer, als het aan de Costa Blanca iets minder heet wordt dan elders in Spanje.

Senioren

Het gunstige winterklimaat zorgt ervoor dat veel senioren in de wintermaanden verblijven in de kustdorpen. Met name Benidorm staat bekend als badplaats waar veel pensionado’s graag vertoeven. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 14 en 20 graden, maar warmere dagen komen ook voor.

Dorpen aan de Costa Blanca

We noemden al Benidorm, misschien wel de bekendste badplaats aan de Costa Blanca. Deze badplaats is zeer toeristisch, op het massale af. De bebouwing is wat gedateerd met hoge appartementencomplexen en discotheken, bars, speelautomatenhallen en bingozalen. Combineer dat met brede, lange stranden zoals Playa de Poniente en Playa de Levante en de redenen zijn genoemd waarom elk jaar veel zonaanbidders neerstrijken in Benidorm.

Al een stuk sfeervoller is Altea. Ook hier vind je mooie stranden, maar ook het oude centrum is oude kerken en een plein met verschillende terrasjes.

Calpe, ook wel Calp genoemd, lijkt enigszins op Benidorm. Ook hier mooie stranden en het dorp is sterk ingericht op toerisme, met souvenirswinkels, goedkope restaurants straatverkopers en veel hotels.

Dénia heeft nog wel authentieke delen, zoals het Kasteel van Dénia en enkele straten met gebouwen die dateren uit de 18e en 19e eeuw. De haven van Dénia is ook leuk. Hier meren zowel vissersboten en luxe jachten aan, als veerboten naar Ibiza, Mallorca en Formentera.

Ook heel leuk is Guadalest. Je moet hiervoor wel een stukje door de bergen rijden om vervolgens via een gat in de berg het dorp te kunnen betreden. Guadalest is echt sprookjesachtig en voert terug tot in de Middeleeuwen. Er is een kasteel, een oude gevangenis en verschillende musea.

Tenslotte is Villajoyosa, ook wel als Vila Joiosa geschreven, het bezoeken zeker waard. Het dorp heeft een fraai zandstrand met palmbomen, een brede wandelpromenade die voert tot aan de jachthaven en pastelkleurige vissershuisjes. En wist je dat Villajoyosa ook bekend staat vanwege haar chocolade? Meerdere chocolademakers zitten hier gevestigd, waarbij een deel van de fabrieken is ingericht als museum.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen