12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Plitvice meren

De zogenaamde “Plitvice meren” vormen het grootste nationaal park van het prachtige Kroatië. Bovendien is het ook nog eens zo dat dit één van de oudste nationale parken is van Zuidoost-Europa.

Deze UNESCO Werelderfgoedsite bevindt zich op een afstand van ongeveer 130 kilometer van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Ze bestaat eigenlijk uit zestien verschillende meren die met elkaar in verbinding staan door middel van watervallen. De oprichting van het nationaal park gebeurde in het jaar 1949. De aanwezigheid van tal van verschillende ecosystemen heeft er voor gezorgd dat daar een unieke omgeving is ontstaan waarin niet alleen diverse (zeldzame) planten, maar ook dieren in zijn terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om de bruine beer.

Een prachtig gebied voor echte natuurliefhebbers

De Plitvice meren vormen een werkelijk bijzonder mooi natuurgebied waarin natuurliefhebbers hun hart optimaal zullen kunnen ophalen. Eigenlijk is het zo dat we voor dit nationaal park een onderscheid maken tussen de zogenaamde boven- en benedenmeren. Voor de bovenmeren geldt dat ze zich bevinden aan de 140 kilometer lange Korana rivier. Dit gebied bestaat uit twaalf verschillende meren waaronder Prošćansko, Ciginovac en Okrugljak. Opmerkelijk, tussen het hoogste en het laagste meer is er sprake van een hoogteverschil van zo’n slordige 100 meter. In dit deel van het park zijn de grootste meren terug te vinden.

Voor de vier beneden meren geldt dat ze zich bevinden in een kalkstenen kloof. Het gaat hierbij om de Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod meren. Een absolute aanrader tijdens een bezoek aan dit gedeelte van het nationaal park is het pad volgen dat zich rond Lake Milanovac bevindt. Wanneer je dit pad volgt zal je kunnen vaststellen dat je op een bepaald ogenblik uit zal komen bij de zogenaamde Milka Trina Falls. Dit is absoluut een aanrader om te doen, want het uitzicht is ongelofelijk mooi. Let wel, neem geen kinderwagen mee tijdens je bezoek aan dit nationaal park. De paden die hier zijn terug te vinden lenen zich daar immers absoluut niet voor.

Let op! Zwemmen is niet toegestaan in de Plitvice meren!

De prachtige meren die deel uitmaken van het Plitvice Lakes National Park mogen dan ongelofelijk uitnodigend zijn om een duik in te nemen, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit niet is toegestaan. Zwemmen in deze meren kan je dan ook op een flinke boete komen te staan. Wil je graag toch kunnen zwemmen in een wondermooie omgeving? Dan kan je daarvoor terecht in het nabijgelegen Krka National Park.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen