12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Normandië

Normandië zal altijd verbonden blijven vanwege de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog. In de Franse streek vind je dan ook logischerwijs veel verwijzingen aan de geschiedenisbepalende bevrijdingsoperatie. Maar Normandië heeft meer te bieden, zoals het iconische Le Mont Saint-Michel, indrukwekkende krijtrotsen langs de kust, schattige dorpjes en sprookjesachtige landschappen.

Eigenlijk kun je moeiteloos weken uittrekken om Normandië te verkennen. Alleen al qua stadjes en dorpen is er zoveel interessants en moois te zien. We geven je een kleine selectie.

Rouen is de hoofdstad van de regio en stamt uit de Gallo-Romeinse tijd. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd Rouen maandenlang belegerd door de Engelsen. Je kunt deze stad ook kennen van het beroemde proces tegen Jeanne d’Arc en later in een toren werd opgesloten. Wanneer je door Rouen wandelt, zul je je verwonderen over de eeuwenoude gevels en de sfeervolle steegjes in het historische centrum van de stad. En zoals veel Franse stadjes heeft ook Rouen een prachtige Notre-Dame.

Granville wordt wel het Monaco van het Noorden genoemd. Dat heeft de stad te danken aan haar mondaine uitstraling. Granville heeft mooie tuinen, het ouderlijk huis van modeontwerper Christian Dior staat er en de stad heeft leuke geplaveide straatjes en oude herenhuizen, naast de nodige bezienswaardigheden in het oude centrum.

Wil je graag genieten van het strand? Ga dan naar badplaatsen Deauville, Trouville-sur-Mer en Houlgate. Echter, je zult merken dat je daar zeker niet alleen bent. Wil je liever een iets rustiger strand? Bezoek dan Barneville-Carteret of meer zuidelijk Jullouville en Carolles-Plage.

Krijtrotsen

De beroemde krijtrotsen vind je met name tussen Luc-sur-Mer en Trouville. De bekendste is te vinden bij het dorpje Étretat. Beroemd is ook de Pont de Normandie, de indrukwekkende brug over de Seine tussen Le Havre en Honfleur die 2 kilometer lang is en zo hoog gaat, dat grote schepen er onderdoor kunnen varen.

Le Mont Saint-Michel

Eigenlijk is de Mont Saint-Michel een ‘must-see’ bij je bezoek aan Normandië. Vroeger was het abdijstadje nog een echt getijdeneiland, waar men alleen bij laag water (eb) kon komen. Tegenwoordig is er een brug naar het eiland, waardoor je er ook bij vloed kunt komen. Zoals reeds benoemd had het eiland van oudsher een abdijfunctie. De prachtige abdij torent dan ook nog steeds hoog boven de omgeving uit. Daaronder ontstond een dorp met smalle steegjes, die tegenwoordig het domein zijn geworden van winkels en horeca gericht op de vele toeristen die Le Mont Saint-Michel met eigen ogen willen bezoeken en beklimmen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen