9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Gardameer

Wat het Gardameer zo geliefd maakt? Uiteraard het mooie meer, het grootste meer van Italië. Maar ook de leuke dorpjes rondom, de prachtige natuur, de heuvels en bergen en het zachte klimaat in het gebied.

Rond het Gardameer zijn veel campings, hotels en andere accommodaties te vinden. Het meer is natuurlijk schitterend en perfect om te zwemmen of met een bootje te bevaren. De aanwezigheid van imposante bergpartijen en schattige dorpjes maakt het plaatje compleet.

Vroeger was het Gardameer, waar Lombardije, Trentino en Veneto samenkomen, een belangrijke doorvoerroute voor handel. Tegenwoordig leeft de streek sterk van het toerisme. Wel moet daarbij gezegd worden dat ondanks het Middellandse Zee-klimaat het weer door de aanwezigheid van veel bergpartijen wel wat onvoorspelbaar is. Vanaf de maand april laat de zon zich echter regelmatig zien en dat blijft zo tot doorgaans eind september.

Leuke dorpjes rond het Gardameer zijn Gargnano (relaxt authentiek vissersdorpje), Salò (drie kilometer lange autovrije wandelpromenade langs het water), Limone sul Garda (zeer populair bij Duitse toeristen), Malcésine (leuk historische centrum), Peschiera del Garda (geliefd bij Nederlanders, historisch centrum met stadspoorten), Sirmione (kuuroord) en Garda (kronkelige straatjes met leuke winkeltjes en restaurants).

Toeristenmenu’s

De populariteit van het Gardameer heeft ook een nadeel. Veel dorpjes zijn zich gaan richten op drommen toeristen. Dat zie je bij veel restaurants terug in de vorm van speciale goedkope toeristenmenu’s. In onze ogen zonde, omdat deze keukens doorgaans niet de kwaliteit leveren die we zo kennen van andere minder toeristische streken. Met een beetje oplettendheid zijn er echter ook rond het Gardameer best goede en authentieke restaurants te vinden. Let daarvoor enerzijds op het ontbreken van een toeristenmenu en daarnaast of de keuken alleen tijdens lunch- en dinertijd open is. Dat is een hoopvol teken. Ook liggen de betere restaurants vaak wat meer afgelegen.

Verona

Echte grote steden kent het Gardameer niet. Wie toch graag een dagje naar de stad wil, kan naar Verona rijden met een schitterend historisch centrum, inclusief stadspoorten en stadsmuren. De meest populaire bezienswaardigheid is het amfitheater. Daarnaast kun je lekker flaneren of op een terras zitten op het Piazza del Erbe en Piazza dei Signori.

Wijn

Rond het Gardameer zijn verschillende wijngaarden te vinden. Het glooiende landschap en het mediterrane klimaat is een goede voedingsbodem voor uitstekende wijn, zoals uit Bardolino.

Attracties

Ben je op zoek naar vertier rond het Gardameer? Denk dan eens aan attractiepark Gardaland, het populairste attractiepark van Italië. Het park, met zo’n 50 attracties, ligt bij Castelnuevo. Een leuk waterpark is Caneva Aquapark, met vele glijbanen en andere waterpret.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen