12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

Madeira

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. De vruchtbaarheid van het eiland zorgt voor een schitterende natuur met een bijzondere flora en fauna. Niet verwonderlijk dus dat het eiland zeer in trek is bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Funchal

De hoofdstad van Madeira is Funchal. Je vliegt in circa 3,5 uur naar het Portugese eiland, dat ter hoogte van Marokko in de Atlantische Oceaan ligt. In Funchal is het historische centrum met de Kathedraal van Funchal absoluut de moeite waard, net als de Botanische Tuin van Madeira. Aardig is ook om een bezoekje te brengen aan de overdekte markthal: Mercado dos Lavradores. Hier worden verse (streek)producten verkocht.

Een stuk kleiner, maar ook leuk: het lieflijke dorpje Santana met haar houten, traditionele huisjes. Zowel Santana als de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz, in het zuidwesten van Madeira, zijn leuk om met kinderen te bezoeken.

Madeira is geen groot eiland: het is zo’n 27 km breed en zo’n 57 km lang. Wel is het heuvel- en bergachtig en tref je aan de kust steile rotswanden. Dat is ook de reden dat je hier relatief weinig pure zonaanbidders zal treffen.

Natuur op Madeira

Waarom de natuur zo wonderschoon is op Madeira? Dat komt waarschijnlijk klimaatzones op het eiland. Zodoende is het in het noorden een stuk regenachtiger dan in het zonnige zuiden. De regenval maakt het eiland ook zo groen. De temperatuur is tamelijk constant, zonder hoge pieken of diepe dalen.

Op Madeira tref je in de natuur flora die je bij ons normaal alleen in het tuincentrum treft. In de bossen groeien veel soorten kruiden, waardoor een wandeling er niet alleen een lust voor het oog, maar ook een prikkelende ervaring voor de neus is. Verder kom je veel Madeirese geraniums, reuzenboterbloemen, boomheides, gladiolen, hibiscus, begonia’s, kamperfoelie en slangenkruid tegen. Qua fauna is de afwisseling een stuk minder: op het eiland leven wel geiten en veel vogelsoorten, maar verder weinig opvallende grotere dieren. In de zee rondom Madeira kun je zowel walvissen als dolfijnen spotten. Uiteraard worden hier excursies voor georganiseerd, mocht je ze van dichterbij willen zien.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen