9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Fügen-Hochfügen

Sneeuwzeker en beregezellig, dat is Fügen en haar skigebieden Speiljoch en Hochzillertal. Het Oostenrijkse dorp aan het begin van het populaire Zillertal beschikt bovendien over zeer moderne liften en heeft ook buiten het skiën veel te bieden.

Het dorp Fügen ligt op 550 meter hoogte, Hochfügen ligt circa 900 meter hoger. Grofgezegd is Fügen het dorp voor de relaxte, gezellige wintersporter, waar in Hochfügen de echte sneeuwvreters zetelen. Dat zie je terug in de direct aangrenzende skigebieden en het type bebouwing van het dorp.

Fügen is aangesloten op skigebied Spieljoch, een eenvoudig gebied (21 km) voor met name beginners en families. Niet heel uitdagend, maar wel met mooie brede glooiende pistes. Er is daarbij veel aandacht voor kinderen: zij kunnen zich vermaken in het Kinderland en op de verschillende oefenweides. Het Speiljoch-skigebied gaat tot ruim 2000 meter: voldoende tussen pakweg eind december en maart voor doorgaans een lekker pak sneeuw, mede dankzij de aanwezigheid van sneeuwkanonnen. In die periode kun je via een dalafdaling zo het dorp inskiën. Tegenover het bescheiden skigebied staat wel veel vertier in de middag en avond. Fügen is doorspekt met gezellige barretjes en verschillende restaurants.

Daarnaast kan, bijvoorbeeld op een rustdag, geschaatst worden op twee natuurijsbanen of gezwommen in het overdekte zwembad met sauna. Ook wandelen en rodelen is mogelijk in Fügen, net als langlaufen naar Uderns, Ried of Kaltenbach.

Foto: (c) Andi Frank

Hochfügen is vooral gericht op het maken van lange dagen op de piste. Grote hotelcomplexen zijn gebouwd in de buurt van het skistation dat je naar de top van de Marchkopf op 2500 meter brengt. Vanuit daar kun je heerlijk uitwaaieren over het enorme Hochzillertal-gebied, dat rijkt via het eveneens populaire Kaltenback tot aan Aschau en 166 pistekilometers biedt. Vanwege de hogere ligging is Hochfügen met haar aansluiting op Hochzillertal vrij sneeuwzeker, al beschikt het niet over een gletscher. Daarvoor zul je met de bus of auto naar de Hintertuxer Gletscher aan het einde van het dal moeten rijden.

Naast de typisch Oostenrijkse sfeer in het Zillertal, heeft het dal ook een lieflijk treintje rijden. Met een geldige skipas kun je in de wintermaanden gratis gebruik maken van deze trein en zo ook uitwijken naar bijvoorbeeld Mayrhofen of Zell am Ziller.

Het prijspeil, zowel van de skipas als de accommodaties, is gemiddeld te noemen. Voor een zesdaagse skipas betaal je iets meer dan 200 euro, skimateriaal voor een week kost ruim honderd euro. De prijzen in het Zillertal liggen iets lager dan in Zwitserland, het Franse Val Thorens of het Italiaanse Val Gardena, maar zijn ongeveer gelijk aan die in het Franse Flaine of andere gebieden in Oostenrijk.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen