9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Zermatt

Zermatt is met haar ligging aan de beroemde Matterhorn (4478 meter hoog) zeer sneeuwzeker. Het skigebied biedt 360 kilometer aan gevarieerde pistes. Zermatt is een vrij chique en autovrij dorp, waar veel te beleven is, mits je beschikt over een goed gevulde portemonnee.

Het Zwitserse dorp Zermatt zelf ligt op 1620 meter hoogte en zo’n tien kilometer verwijderd van de Italiaanse grens. Het wintersportoord heeft twee gezichten door enerzijds de aanwezigheid van prestigieuze hotels en bekende restaurantketens en anderzijds het rustieke karakter met athentieke houten chalets.

De autovrije straten van het dorp geven een relaxed vakantiegevoel. Wie echter besluit af te reizen naar Zermatt kan ofwel arriveren op het treinstation van het dorp (treinverbinding vanaf Visp) of de auto parkeren in de grote parkeergarage ‘Matterhorn Terminal’ in het naburige Tasch. Vanaf daar gaat driemaal per uur een trein naar het dorpscentrum.
Klein Matterhorn

Zoals gezegd zijn de skimogelijkheden subliem. Een enorm spectrum aan pistes maakt skigebied Matterhorn Glacier Paradise Zermatt voor zowel beginners als waaghalzen zeer boeiend. Het gros van de afdalingen is niet extreem makkelijk, maar ook niet heel moeilijk. Mocht je desondanks toch uitgekeken raken op het uitgestrekte gebied, of gewoon houden van uitstapjes naar andere skigebieden, dan kun je zelfs middels een liftverbinding de grens naar Italië oversteken en gaan skiën in Breuil-Cervinia.

Het bijzondere aan Matterhorn Zermatt, het hoogst gelegen skigebied van de Alpen, is dat zelfs in de zomer geskied kan worden. Daarvoor kun je gebruik maken van het deel behorende tot de Klein Matterhorn gletscher. In het reguliere winterseizoen is het gebied van januari tot en met maart uiterst sneeuwzeker. Mocht je graag al in december richting de sneeuw gaan, dan is Zermatt een goede optie. Immers, door de hoge ligging is de sneeuwzekerheid logischerwijs beter dan lager gelegen gebieden. Het gebied beschikt over de nodige sneeuwkanonnen. Zelfs in april kan vaak, met name in de ochtend, nog aardig geskied of gesnowboard worden.

Het oude centrum van Zermatt

Aprés ski, wandelen en welness
Zermatt biedt naast uitstekende pistes van de Matterhorn Glacier Paradise nook veel vertier in de namiddag, de avond of tijdens rustdagen. In het mondaine dorp zijn verschillende beautyshops, welnesscentra, luxe winkels vol Zwitserse uurwerken en exclusieve mode en ruim honderd restaurants, variërend van ‘haute cuisine’ tot een vestiging van hamburgerketen McDonalds.

Liefhebbers van aprés ski kunnen zich ook goed vermaken. In de namiddag is het feest in de Hennu Stall en Papperla Pub. Je kunt hier, zeker in de drukste maanden, Franse en Oostenrijkse taferelen verwachten. In de avond (en de nacht) is Schneewittli, T-bar, Grampy’s, Hotel Post en de Broken Bar Disco de plek waar je moet wezen.
Rodelen, klimmen, wandelen en heliskiën

Wandelen is prachtig in de omgeving van Zermatt, zowel ‘s winters als zomers. Verspreid over verschillende routes is er meer dan 50 kilometer aan wandelpad met adembenemende uitzichten, serene rust en prachtige natuur.

Het Zwitserse oord is daarnaast zeer populair bij bergbeklimmers, die zich letterlijk vastklampen aan de Mont Blanc, waar ook de meerdaagse Haute Route start. Bedenk wel dat het klimgebied niet zonder gevaar is. Wie graag actie en avontuur wenst, maar iets meer op zeker speelt, kan gaan rodelen op één van de drie banen in en romdom het dorp. Ook kan er geschaatst worden en kun je heliskiën: een helikopter zet je op grote hoogte af, waarna je de afdaling pakt en daarna de diepte induikt.

Hotels en pensions
De vele mogelijkheden en hoge sneeuwzekerheid zorgen ervoor dat pensions, hotels en appartementen relatief prijzig zijn. Met goed zoeken zijn enkele accommodaties te vinden van gemiddeld prijsniveau.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen