14.1 C
Amsterdam
woensdag, mei 22, 2024

De leukste wijkjes van… Berlijn!

Hip of chique, modern of een tikkeltje ouderwets, middle-of-the-road of alternatief: in Berlijn heeft iedere week zijn eigen karakter. Bijvoorbeeld Kreuzberg, Friederichshain en Prenzlauer Berg. En, de bekendste, Mitte.

In Mitte, hartje Berlijn, zijn een trits van de bekendste bezienswaardigheden van de Duitse hoofdstad te vinden, zoals Unter den Linden, Brandenburger Tor, Reichstag, Museuminsel en Gendarmenmarkt. Zeker een aanrader voor de stedentrippers die voor het eerst in Berlijn komen. Maar er is veel meer, bijvoorbeeld in wijken als Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg.

Kreuzberg

Kreuzberg, in het centrum van Berlijn, staat bekend door de smeltkroes van culturen, hippe uitgaansgelegenheden en alternatieve winkeltjes. Zet een paar adressen in je agenda: Oranienstraße, Bergmannstraße, Graefestraße. Dat zit je sowieso goed. Kreuzberg, een voormalig arbeiderswijk met relatief veel werkloosheid, is op papier gesplitst in Südwest (SW) 61 en Südost (SO) 36. SO36 is ook de naam van een muziekclub, waar in de jaren zeventig rocksterren als David Bowie en Iggy Pop door het geluid gingen. In de volksmond heet een deel van Kreuzberg Little Istanbul, vanwege de vele immigranten. In Kreuzberg zijn bijvoorbeeld Viktoriapark, Checkpoint Carlie en het Joods Museum. Een overnachting in Kreuzberg is doorgaans iets goedkoper dan in de wijken in het hartje van het centrum, zoals Mitte.

Friedrichshain

Tot de Wende in 1989 behoorde Friedrichshain tot Oost-Berlijn. Tegenwoordig is het een van de populairste stadsdelen van de Duitse hoofdstad. Waarom? Niet vanwege een scheepslading attracties en bezienswaardigheden. Wel vanwege de bruisende sfeer en de talloze kleine kroegen en restaurants. Je kunt er prima uitgaan. De creativiteit hanngt in de lucht, dankzij de vele ateliers en kunstenaars die er wonen en werken. Je vindt er bijvoorbeeld de bekende muurschilderingen van de East Side Gallery en de in de sobere Sovetstijl gegoten hoofdstraat Karl Max Allee. Pak bijvoorbeeld eens een ontbijt of lunch op een terras aan Boxhagener Platz.

Prenzlauer Berg

Misschien wel de hipste wijk van Berlijn: Prenzlauer Berg. Met zijn talloze boetiekjes, biologische winkels en hippe barretjes. De wijk maakte in het verleden deel uit van Oost-Berlijn, de DDR. Na de val van de muur woonden er veel studenten en kunstenaars, voor wie de huizenprijzen tegenwoordig nauwelijks meer te betalen zijn. Kastanienallee mag je zeker niet missen, het is het kloppende hart Prenzlauer Berg, met de vele cafés, galeries en alternatieve winkels.

Je bereikt alle wijken van Berlijn eenvoudig en snel met de metro.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen