6.1 C
Amsterdam
zaterdag, april 20, 2024

Belgische kust

De Vlaamse kust is minder bekend dan de Nederlandse, maar evengoed het bezoeken waard. Dat is mede te danken aan de rijke historie en de grandeur die de 68 kilometer lange strook nog steeds geniet in België.

De Vlaamse kust telt 13 plaatsen, ieder met hun eigen karakter. Ze worden verbonden door de ‘Kusttram’, die rijdt van Knokke tot aan De Panne. De Kusttram is een betaalbare en leuke manier om de Vlaamse kust te verkennen.

Uiteraard is één van de hoogtepunten van de Vlaamse kust het strand zelf. Dat is op veel plaatsen breed en leent zich dus goed om te zonnebaden, een balspel, surfen of paardrijden. Een groot deel van de kustlijn heeft parallel een breed opgezette promenade of boulevard. Je vindt er (vis)restaurants, terrassen en winkels. Dat is sowieso wat de Belgen beter doen dan Nederlanders: ze bieden meer vermaak en je vindt er dan ook legio terrassen, winkels, restaurants, casino’s, ijstentjes, fietsenmakers en verhuurders van trapauto’s go-karts.

De Haan
Het aanblik van de kustplaatsen is nogal wisselend. Veel Belgische kustplaatsen zijn helaas gevuld met hoogbouw. Het zijn vaak wat gedateerde betonnen blokkendozen, een beetje zoals je ze in Benidorm treft. Uitzondering daarop is De Haan, met haar beschermd dorpsgezicht en als centrale hart een oude villawijk. Albert Einstein woonde er korte tijd. Ook Knokke-Heist heeft aardige stukken zoals Het Zoute en is al decennia lang een magneet voor Franstalige Belgen, die er een tweede huis bezitten en graag hun weelde showen.

Het Zwin
Natuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Het Zwin, de groene buffer op de grens tussen Nederland en België. Het Vlaams-Nederlandse natuurgebied heeft een vernieuwd bezoekerscentrum en vogelpark.

Plopsaland
Een leuke dagje uit voor kinderen is Plopsaland, dat te vinden is in De Panne, nabij de Franse grens. Het themapark is gebaseerd op televisieserie’s Kabouter Plop en Samson en Gert en heeft verschillende kinderattracties in stijl van de programma’s.

Brugge
Dankzij haar unieke ligging nabij de zee groeide Brugge dankzij internationale handelslieden uit tot een van de grootste Hanzesteden. In de 15de eeuw floreerde de stad en dat is vandaag de dag nog op veel plekken terug te zien. Het authentieke middeleeuwse stadsweefsel is bewaard gebleven en grote delen van het historisch erfgoed bleven goed geconserveerd. De binnenstad van Brugge is dan ook erkend als UNESCO werelderfgoed. Maar laten we vooral ook niet vergeten dat Brugge een heerlijke stad is voor een stedentrip, dankzij de vele terrassen, biercafé’s en goede restaurants.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen