13.8 C
Amsterdam
donderdag, september 12, 2024

Metrokaart Amsterdam

Hoewel de metro in Amsterdam dus niet heel fijnmazig is, kan het wel degelijk een handig vervoersmiddel zijn tijdens je verblijf in de stad, helemaal sinds de Noord-Zuidlijn operationeel is. Momenteel zijn er vijf tramlijnen, waarvan er drie als beginpunt het Centraal Station hebben. Ze gaan vervolgens over de oostelijke zijde van het centrum naar het Zuiden, Zuidoosten of Oosten van de stad. Ook de Noord-Zuidlijn heeft een stop op CS. De wijken direct westelijk aan het centrum zijn tamelijk ver verwijderd van de metrolijn. De metro is zeer geschikt wanneer je bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van Ajax of een concert in de ZiggoDome of AFAS Live wilt bezoeken. Betalen doe je met een OV Chipkaart of één van de kaarten speciaal voor toeristen / bezoekers.

Tram of metro?
In tegenstelling tot veel andere steden in Europa is in Amsterdam de metro niet bij uitstek het beste middel om je snel en goedkoop door de stad te verplaatsen. De tram is beter geschikt omdat Amsterdam een fijnmaziger tramnetwerk heeft dan de metrolijnen. In de praktijk zul je vaak echter zowel de metro als de tram gebruiken om op je gewenste plaats van bestemming te komen. Uiteraard is de bus ook een goede optie, maar wat minder comfortabel en gevoeliger voor vertragingen.

Je reis plannen
Als je niet eindeloos op je plattegrond wil turen welke bus, tram of metro je nou moet pakken, maak het jezelf dan makkelijk en plan je reis via de website www.9292.nl. Op deze website zijn alle manier van het Nederlandse openbaar vervoer te raadplegen. Je hoeft slechts je beginpunt, eindpunt en wanneer je vertrekt in te voeren. De website vertelt je vervolgens welk vervoersmiddel je het beste kunt nemen en wat het kost. 9292.nl is zelfs zo goed op de hoogte, dat het vaak ook weet welke bussen, trams of metro’s een paar minuten vertraagd zijn. Voor verstoringen kun je ook de website van het GVB of haar twitteraccount raadplegen.

Metrokaart van Amsterdam

Tram
Amsterdam beschikt over een fijnmazig scala aan tramlijnen, met name in het centrum van de stad. Natuurlijk haalt de tram niet de snelheid van de metro, maar de infrastructuur van Amsterdam is wel dusdanig ingericht dat de tram relatief snel door de stad kan rijden over de 213 kilometer aan spoorrails die de Nederlandse hoofdstad rijk is. Het fijne van de tram is bovendien dat je tijdens je rit veel ziet van de stad en het dagelijkse leven in de uiteenlopende wijken en buurten van de hoofdstad.

Op de lijnen in Amsterdam rijden wit-blauwe trams van vervoersbedrijf GVB. Het Centraal Station is het absolute knooppunt van het tramnet, daar komen meerdere lijnen samen. Bij het Centraal Station kun je bovendien overstappen op metro, bus of de trein. De kosten van het reizen met de tram zijn acceptabel: meestal één tot vier euro per enkele reis, afhankelijk van de afstand. Betalen doe je met een OV Chipkaart of één van de kaarten speciaal voor toeristen. De komende jaren wordt nadrukkelijk gewerkt om ook station Zuid tot knooppunt te ontwikkelen om het Centraal Station te ontlasten.

Bus
Nog meer dan trams rijden er tientallen bussen door de stad. Met name bewoners van de wijken buiten het centrum maken gebruik van deze lijnen. Voor toeristen of bezoekers van Amsterdam is in onze ogen de bus niet het eerst aangewezen vervoersmiddel. Door de drukte in de stad gaat je reis per bus niet altijd even snel. Vaak zijn er geen zitplaatsen meer en ook het opletten waar je wil uitstappen is niet altijd even makkelijk. Om die reden is reizen met de tram net wat eenvoudiger en relaxter. Niettemin hoef je zeker niet de bus te mijden, wanneer 9292.nl je een busverbinding adviseert. De meeste locals in de bus zijn ook graag bereid je te helpen met het uitstappen bij de juiste halte. Betalen doe je met een OV Chipkaart of één van de kaarten speciaal voor toeristen.

Veerboot
Het noorden van Amsterdam wordt door het water van ‘t IJ gescheiden van het centrum en het, oostelijke, westelijke en zuidelijke deel van de stad. Wanneer je toch in het noorden wilt zijn, dan ben je qua openbaar vervoer aangewezen op de metro, bus of de veerboot. Er zijn negen veerlijnen, allen van GVB, die je op verschillende plekken over ‘t IJ brengen. De meeste overtochten kosten je enkele minuten tot een kwartier kwartier en zijn gratis.

I Amsterdam Travel Card
Mocht je veel musea en attracties willen bezoeken tijdens je verblijf in Amsterdam, dan kan het voordelig zijn een Iamsterdam City Card te kopen. Er zijn verschillende varianten: mét of zonder toegang tot attracties en musea. Met deze laatste kaart kun je enerzijds onbeperkt gebruik maken van de tram, metro en bus van het GVB en tevens gratis toegang tot de meeste belangrijke en populaire musea en attracties, die je zonder in de rij te hoeven staan kunt bezoeken. Je krijgt bijvoorbeeld een gratis grachtentocht en een plattegrond van de stad. Daarnaast zijn ook attracties in de omgeving, zoals Volendam, Zaanse Schans en Haarlem, gratis of met hoge korting. Je kunt echter ook alleen een travelticket kopen.

De Iamsterdam City Card is echter niet heel goedkoop, maar wel betaalbaarder dan wanneer je veel losse tickets voor musea en attracties moet kopen.

Taxi
Mocht je budget het toelaten en je geen zin hebt om zelf je vervoer uit te moeten stippelen, dan kun je natuurlijk ook altijd de taxi pakken. Door heel de stad zijn tientallen taxi-standplaatsen. Doordat de taxi over de trambaan mag rijden in Amsterdam, kun je redelijk snel door de stad heen gereden worden. Nadeel is echter het prijskaartje: dat is niet goedkoop. Taxichauffeurs hanteren een starttarief, waarna de teller snel oploopt. De afgelopen jaren kwamen zij bovendien negatief in de publiciteit door onvriendelijk gedrag, mishandelingen en discriminatie van gehandicapten. Alle taxi’s zijn goed herkenbaar door de lichtbak op het dak. Stap niet in bij auto’s die geen zichtbare taxivergunning hebben.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen