9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

De Amsterdamse Wallen, het internationaal beroemde Red Light District

Het ruimdenkende Nederland staat niet alleen bekend om haar softe drugsbeleid, maar ook om haar tolerantie tegenover prostitutie. ‘De Wallen’ in Amsterdam is het bekendste ‘Red Light District’ van Nederland en bovendien de best bezochte halve kilometer ter wereld met de meeste monumenten, zoals de Oude Kerk uit de 14e eeuw. Rondom de kerk zijn enkele tientallen bordeelramen gevestigd.

In deze oude volksbuurt in het centrum van de stad is alles van lichte zeden geconcentreerd. Je vindt er peepshows, sexshops en uiteraard de knappe vrouwen achter met 280 rode lampen verlichte ramen. De Wallen, vernoemd naar de zogenaamde ‘burgwallen’, is het gebied tussen de Zeedijk en de Warmoestraat. Het is een absolute hotspot voor toeristen, en dus ook zakkenrollers. De Wallen zijn ook erg in trek bij vrijgezellenfeestjes. Bovendien ligt het op de route die veel rondvaartboten varen door de grachten van Amsterdam.

Het bekendste bordeel van Amsterdam, Yab Yum, is enkele jaren geleden gesloten op last van de burgemeester omdat er criminele activiteiten zouden plaatsvinden. Casa Rosso is het bekendste sextheater van het Amsterdamse Red Light District. Je herkent Casa Rosso aan de grote paarse neonolifant op de gevel en er vinden dagelijks vrijwel continu sexshows plaats. Amsterdam heeft ook een eigen ‘Moulin Rouge’.

Hoewel prostitutie legaal is in Nederland, stelt de overheid wel enkele strenge voorschriften en wordt er de laatste jaren veel gedaan om mensenhandel en gedwongen prostitutie tegen te gaan. Veel prostituees die in de rosse buurt van Amsterdam werken komen uit Oost-Europa. In totaal zitten er zo’n 800 dames achter de ramen, die in shifts werken. Iedere 24 uur maken zo’n duizend mannen gebruik van de diensten van de Amsterdamse dames van plezier. Alle sekswerkers moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en minimaal 18 jaar oud zijn, al overweegt de overheid om deze leeftijd te verhogen naar 21 jaar.

Op de Wallen zijn overigens ook gewone bruincafé’s en de nodige souvenirwinkels te vinden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen