Beste en makkelijkste manier om te reizen in London: de metro. Zeker tijdens een stedentrip. The London Underground (Tube) is snel, wijdvertakt, modern, niet te duur en efficiënt. Welke kaart heb je nodig?
London Travelcard
Met de London Travelcard kun je ongelimiteerd gebruikmaken van de Londen Underground, bussen (buses), treinen, trams (South London Trams, East London light rail). Voor een dagkaart betaal je 11 pond (zone 1-2). Kinderen betalen de helft. Hoe meer zones, hoe hoger de prijs van een dagkaart. In zone 1 en 2 liggen bijvoorbeeld London Eye, Tower Bridge en St. Pauls Cathedral. Als je vier dagen of langer blijft en iedere dag gebruik maakt van de London Underground, dan is het voordeliger om een weekkaart te kopen Reizen met de metro van en naar het vliegveld Heathrow (Piccadilly Line) en het centrum van Londen is mogelijk. Dan heb je een dagkaart voor de zones 1-6 nodig.
Oyster Card
Een andere optie: de Oyster Card. De kaart is geldig op alle metrolijnen, trams en bussen.Het is een kaart die je voor de reis via internet kan bestellen en opladen. Voordeel is dat je tijdens je bezoek in Londen geen dagkaarten hoeft te kopen. Je betaalt met de Oyster Card per rit. Het werkt simpel. Je gaat de metro in en passeert het poortje, door je kaart voor de laser te houden. Let op het piepje. Als je op het station van bestemming bent, loop je naar de uitgang, checkt uit en loop het station uit. Je hoeft dus geen rekening te houden met zones. Kijk voor de voorwaarden op: https://oyster.tfl.gov.uk/oyster/link/0005.do
12 lijnen, 402 km spoor
In het centrum van Londen is een metrostation nooit ver weg. Het spinnenweb van de London Underground bestaat uit 275 stations en 402 kilometer spoor. Waterloo Station is met 90 miljoen passagiers per jaar het drukste station. De 12 lijnen die de stad doorkruisen hebben allemaal een kleur. Bijvoorbeeld de oudste (zwart, Northern Line) en drukste (geel, Circle Line) Ga niet op pad zonder een plattegrond van het metrostelsel. Let op: de windrichting wijst de richting van een metrolijn aan, zoals Northbound en Southbound. Mocht je onverhoopt toch een verkeerde kant op reizen. Geen nood. Stap uit en stap over op de metro de andere kant op.