9.9 C
Amsterdam
maandag, april 22, 2024

Antwerpen

Antwerpen heeft het beste van twee werelden: het heeft mooie, sfeervolle pleinen omringd door gebouwen met schitterende oude gevels en Antwerpen heeft de reuring en charme van het water, met enerzijds de rauwe maar interessante haven en anderzijds de brede Scheldekaaien, die zich prima lenen om langs te wandelen.

Kaaien
Om met het laatste te beginnen: vroeger dienden de Scheldekaaien grotendeels voor parkeergelegenheid en was het een drukke verkeersader, maar men heeft in België ingezien dat dat eigenlijk zonde is van zo’n bijzondere plek. Zodoende wordt hard gewerkt om van de kades een ware promenade te maken. Er komt een nieuwe Cruiseterminal en ook Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen, krijgt een centrale plek bij de herinrichting. Sinds 900 na Chr heeft Het Steen diverse functies gehad: burcht, gevangenis, woning en museum.

Pleinen
Een bezoek aan Antwerpen is echter niet compleet zonder een verkenning van de vele gezellige pleinen van de stad. De bekendste publiekstrekker is de Grote Markt met haar karakteristieke stadhuis en echte gildehuizen. Door het jaar heen worden hier ook verschillende evenementen georganiseerd, zoals de Rubensmarkten in de zomer, over het Bollekesfeest en het magische Winterfeest.

Plan ook zeker een bezoekje aan de Groenmarkt. De Groenmarkt is een belangrijke plek voor Antwerpen. Het is de toegangspoort tot de modewijk, het oude centrum en de winkelstraten. Niet voor niets kruisen veel openbaar vervoer-routes de Groenmarkt, dus als je de keuze hebt en je blijft meerdere dagen in de stad, dan is het handig om in de buurt van de Groenmarkt je accommodatie te boeken.

Leuke activiteiten
Met kids naar Antwerpen? Dan is een dagje in de ZOO Antwerpen wellicht een leuk idee. Antwerpen heeft tegenover het Centraal Station ook het grootste chocolademuseum van België. Niet zo gek ook, want de haven van Antwerpen dient als de grootste opslaghaven van cacaobonen ter wereld.

Diamantstad
Antwerpen geldt ook als het diamantcentrum van de wereld wereld. Al vele eeuwen vestigen zich vakmensen aan de Schelde. Dat zie je nog altijd terug. Wil je er meer van weten? Bezoek dan diamantmuseum DIVA.

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen