12.8 C
Amsterdam
zondag, juni 16, 2024

München

München, hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren, is veel meer dan alleen het wereldberoemde Oktoberfest en de succesvolle voetbalcub FC Bayern München. Moderne musea, zoals de drie Pinakotheken, hightech bedrijven (BMW, Siemens) en koninklijk paleis Residenz maken de derde stad van Duitsland tot een glanzende parel op het Europese vasteland.

Natuurlijk, München (1,3 miljoen inwoners) geniet wereldwijd bekendheid door het Oktoberfest, het bierfestival dat jaarlijks de laatste twee weken van september op de agenda staat. Miljoenen bezoekers – Bavarians en toeristen – overspoelen de stad tijdens het ‘grootste volksfeest ter wereld’. Om zich in regionale kledendracht als dirndl en lederhosen aan lange tafels te laven aan de literpullen bier, witte worsten en broodkrakelingen pretzels.

En ja, voetbalclub FC Bayern München staat over de hele wedstrijd in de schijnwerpers als meervoudig winnaar van de Champions League en succesvolste club van het land. Met de fraaie Allianz Arena als thuishaven. Maar, wat als je niet van het ‘dure’ Oktoberfest en voetbal houdt? Ga voor de kunst en pracht en praal van de Beierse cultuur, in de stad aan de voet van de Alpen. En, als je een betaalbare accommodatie zoekt? Vermijd de laatste twee weken van september.

De meest in het oog springende musea: Alte Pinakothek, Neue Pinakothek en Pinakothek der Moderne. Het kloppende kunsthart van Munchen. Met bekende werken van oude meesters als Rubens en Leonardo da Vinci. En, uit een later tijdperk, Vincent van Gogh. Vergeet ook het Residenz niet, het voormalig paleis van de Beierse monarchie.

Het openbaar vervoer in het centrum, S-Bahn en U-Bahn, is efficiënt, goedkoop, betrouwbaar en van Duitse degelijkheid. Met de City Tour Card kun je voor tien euro de hele dag onbeperkt met het openbaar vervoer reizen.

Over de hele lijn – overnachting, eten, bezienswaardigheden – liggen de prijzen in München, gelegen aan de de rivier Isar, lager dan bijvoorbeeld in Londen en Parijs. Vergeet niet een dagje museum hoppen af te sluiten in een biergarten. Met een literpul bier in de hand en ‘ein prosit, der Gemütlichkeit’.

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen