Utrecht

Hoewel Amsterdam de onbetwiste hoofdstad van Nederland is, geldt Utrecht als meest centrale stad een beetje als het hart van Nederland. Utrecht is bovendien zeer het bezoeken waard als uitstapje.

Utrecht vervult een belangrijke functie in Nederland. Niet alleen is het belangrijkste station van het land hier gevestigd, ook de belangrijkste snelwegen komen samen er samen. Daarnaast herbergt Utrecht een belangrijke universiteit en hogeschool. Om die reden is Utrecht zeer populair onder Nederlandse studenten, maar ook als woonstad. Waar in Amsterdam steeds meer locals door het oprukkende toerisme wegtrekken uit het centrum van de stad, heeft het centrum van Utrecht nog een echte woonfunctie.

Symbool voor Utrecht staat de Dom, een monumentale kerktoren in het centrum. De toren is te beklimmen en in de kerk worden veel klassieke concerten gegeven. De grachten en Singel die door de stad loopt geeft ‘de Domstad’ charme en aantrekkingskracht. Direct aan het water zitten in de ‘werven’ veel leuke restaurantjes en bars, met name rond de Oudegracht. Iets hoger op de kade zijn leuke winkelstraten te vinden.

In ‘TivoliVredenburg’ heeft Utrecht een modern muziekcentrum, waar dagelijks concerten door nationale en internationale artiesten worden gegeven. Het Louis Hartlooper Complex, een oude gevangenis, is tegenwoordig een bioscoop waar met name ‘arthouse’ films worden vertoond. Utrecht is overigens ook de stad van Nijntje, het getekende kinderfiguur van Dick Bruna. In de stad is dan ook het Dick Bruna Huis gevestigd.

Utrecht leent zich uitstekend voor een veelzijdige dagtrip omdat het centrum eenvoudig te voet te verkennen is. Een stadswandeling brengt je langs prachtige monumentale gebouwen, zoals ‘Huis Zoudenbalch’, het ‘Paushuize’ en diverse fraaie cathedralen. In de directe omgeving van Utrecht zijn meerdere forten uit de oorlog te vinden, evenals typisch Nederlandse molens. Combineer een wandeling langs de oude schatten van Utrecht met een paar uurtjes winkelen en sluit af met een smakelijk etentje langs de grachten. Met de trein is Utrecht vanaf Amsterdam Centraal in een half uur te bereiken.

Een reisgids voor je aankomende vakantie, een nieuwe koffer of speelgoed om de kinderen zoet te houden nodig? Bestel het nu voordelig online!

Andere bestemmingen…

Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv is een prachtige stad wat aan de kust van Israël ligt. De stad telt...

Rhodos

Rhodos

Rhodos is een Grieks eiland wat in de Egeïsche Zee ligt. Het is één van de...

Corfu

Corfu

Corfu is een schitterend eiland in de Ionische Zee. Het eiland maakt deel uit...

Bestemmingen